Egentlig burde man måske slet ikke reklamere for Danmarks bedste folkemusikfestival, Musik over Præstø Fjord, der løb af stablen den 9.-12. august og agter at holde 10 års-jubilæet i 2019. For kommer der mange flere end de cirka 600, der nu dagligt besøger festivalen, truer det lidt med at sprænge rammerne og i værste fald tage noget af nærheden og hyggen af.

Vesselil

Hvis man som jeg sidder tæt ved ”døren” til Viseteltet en lørdag aften for at høre den suveræne strygertrio Vesselil, der spiller, så teltet løfter sig, og publikum hopper og råber begejstret, så vil man vide, at mange allerede nu går forgæves, hvis de ikke i god tid har sikret sig en plads. Festivalteltene er ikke enorme cirkustelte. Men ingen sure miner, selv om der kan være trangt med pladser. Så tager man blot de ydmyge sæder direkte på græsset eller står uden for teltet. Altid plads til en til og altid tid til at råbe akkorder og tonearter til dem, som med instrument eller sang vil bidrage til fællesskabet – uanset om de så er begyndere eller har et langt spillemandslivs leksikon i baghovedet.

Rigtigt mange af festivalgængerne har traditionen tro selv taget et instrument med. Det er festival i øjenhøjde. Masser af buskspil og en enorm rigdom af numre. Fællesskab, musik, dans og sang med den nordiske, akustiske folkemusik i centrum.  Lige meget hvor man vender ørerne hen, lyder der musik fra små grupper, som har fundet sammen – oftest med violinen eller harmonikaen i centrum.

Omkring 600 gæster hver dag! Børn, unge og gamle på lige fod. Ikke flere end at næsten alle kender hinanden. Måske ikke altid ved navn, men ved genkendelse af ansigter, stemmer, lyd og instrumenter. Demokratisk i sin grundform – alle de optrædende på plakaten får lige meget i løn og fylder lige meget i forhåndsomtalen. Og til fremragende måltider, der serveres af de mange, flittige frivillige, sidder både Nini Carr, Perry Stenbäck og alle de andre fra plakaterne på de samme træbænke og deler gerne ud af deres kunnen.

Harald Haugaard modtager Årets Spillemandspris

I år var ildshowet, som Cirkus ShangHigh skulle stå for, af gode grunde aflyst. For selv om det regnede en del, så var der knastørt overalt under kornmodsglansen og de mange stjerner. Men hvad gjorde det, når cirkusfolkene i stedet er så gode til at jonglere med ikke-brændende ildstave, og når Nørre Smidstrups Børneband og danseteatret NordenFra udfører så flotte forestillinger?

Harald Haugaard modtog Årets Spillemandspris, og Henning, kendt som den allestedsnærværende ”Fløjte-Henning”, modtog buskspilprisen.

Det er svært at fremhæve nogle enkelte oplevelser frem for andre. Men workshop og koncert med Fin Alfred med lune gårdsangerviser og -historier, den norske Tone Hulbækmo med band, børnenes tigerprocession, Elona Planmans og Gunni Torps tætte samspil og energiladede optræden lørdag eftermiddag, Søren Korshøjs skarpe og meningsfyldte tekster og Laif Carrs kyndige undervisning vil være noget af det, jeg husker bedst – indtil næste gang! Og næste gang er 8. – 11. august 2019. Så stort kryds i kalenderen og stor tak til Anne Grete Kamilles og Søren Korshøj, vores utrættelige og gæstfrie værter – og til de mange frivillige hjælpere.