Nordsø og Theill giver i øjeblikket koncerter rundt om i landet. Tjek datoer på deres hjemmeside og læs her, hvad du kan forvente. På henholdsvis akustisk guitar og tablas inviterer de to mestre på en musikalsk rejse rundt i verden med et længere ophold i Indien.
I løbet af koncerten i JB10, Næstved forklarede og demonstrerede Theill om tablaen og indisk musiks strukturer. Han har studeret dette siden 1980’erne, og på sine mange rejser lært teknikkerne og den særlige opbygning af musikken. Det blev således lettere at forstå de lidt fremmedartede rytmemønstre og den ’talende’ tabla-percussion. Hvad der kan forekomme som en løs og ensformig musik, kan have bagvedliggende komplicerede, matematiske strukturer.
Trods tablaen og Nordsøs til tider sitaragtige guitarspil, så er musikken imidlertid ikke klassiske ragaer eller anden traditionel folkemusik, men deres egne kompositioner. Numrene er snarere bygget op som f.eks. jazz. Altså med nogle tilbagevendende temaer og breaks og varieret med friere improvisationer, men næsten uden skift af toneart. Dette gjaldt også de numre, som havde inspiration fra f.eks. nordafrikansk, latin- og nordamerikansk folkemusik.
Derfor lød nogle numrene new ageagtige, og man kunne sagtens ’chille’ og foretage indre meditative rejser: Men begge musikeres virtuositet og interaktion var naturligvis medvirkende til, at man blev grebet af dynamikken. Selvom dette er instrumentalmusik, så blev enkelte vokaler inkorporeret via nogle lydoptagelser, der akkompagnerede duoen.
Jeg har det svært med playback, men så smagfuldt og diskret, som duoen benyttede disse tricks, så fungerede det fint. F.eks. dronetonerne til den indisk-inspirerede musik, eller på nummeret Alabas, hvor man hørte den marokkanske vokalist Dany Rail i baggrunden.
Dette er dansk verdensmusik, når det er bedst. Komponeret og udført af to erfarne musikere med en fortid i både pop, rock, latin, fusion og jazz med navne som Buki Yamas, Sneakers og mange flere. Skulle du ikke nå de aktuelle koncerter, så kan du med held trøstlytte til grupperne Anima og Bombay Hotel eller allerbedst de to albums med Nordsø & Theill.