Ved en af sæsonens sidste Mundo Mandag-koncerter i Tivoli stod Michael Møller ved sangmikrofonen med Foreign Lands meget kompetente musikere i ryggen. MM er mere indie end folkie, men han har været så innovativ at indgå samarbejde med nogle af musikerne fra Svøbsk og lidt flere, og det er der kommet fin musik ud af. Det folkemusikalske islæt klæder hans ret stille sange og giver dem en masse kulør og vitalitet. Dybde har de allerede, og MM har en meget smuk og storladen stemme, som vi kender fra hans soloting og fra bl.a. bandet moi Caprice. Sine steder synes jeg, at han lød som f.eks. Ron Sexsmith og Rufus Wainwright, og det er da ikke så ringe!

Kulissen var Orangeriets scene, der fungerer langt bedre end den gamle Harmonipavillon, hvor Mundo Mandagene fandt sted de første år. Publikum sidder godt på diverse bænke i amfiteaterfacon, og det virker, som om der er kommet et større publikum ud af det, som også lytter til koncerterne meget længere end før.

Svøbsk med Michael Møller i front.

Svøbsk med Michael Møller i front.

Samarbejdet mellem Michael Møller og Svøbsk/Foreign Lands har udviklet samarbejdet gennem nogle år, og de var en stor, anmelderrost succes på Komos Festival i juni måned, hvor deres koncert blev kaldt ”hjerteblødende smuk”. Og det er rigtigt, at den cool faktor, som dele af folk musikken nyder, ifølge en del anmeldere, virkelig tilfører indie & popmusikken noget ganske særligt med sine instrumenter og sine rødder i traditionel musik, i sin dynamik og skarpe musikere. Det omvendte – at pop gør folk’en federe – er langtfra altid tilfældet.

Jørgen Dickmeiss på violin/mandolin og Maren Halberg Larsen på harmonika samt de øvrige instrumenter, bl.a. fløjte og saxofon, klædte MM’s sange og gav det mørke og melankolske mere liv og gang i den. Møller har da også udtalt, at de folkemusikalske elementer fascinerede ham, da han først indledte samarbejdet, fordi han ikke kendte meget til dem. Det var fremmed og meget spændende, og han erfarede også, at både han selv og Dickmeiss ofte hver for sig havde komponeret i valsetakt. Ingen tvivl om at der går stor inspiration begge veje.

Men når så trommerne og resten af instrumenterne kom med for fuld hammer, ja, så kørte det derudaf til publikums udelte tilfredshed, og der god tung folk-sound ind over der. Michael Møller og Foreign Lands er en god konstellation med spændende rejser ind i fremmed land og over grænser for alle parter. I foråret udkom deres første album og video Burning Waltz.

Sæsonens to sidste Mundo Mandage er mandag d. 11. september med Spöket i Köket og d. 18. endnu en Americana Session med den amerikanske country-troubadour Slaid Cleaves med danske The Sentimentals som backing.