Levende Musik i Skolen (LMS) er en stor succes, når man møder alle da mange hundrede skolebørn i alle aldersgrupper, der får en musikalsk oplevelse, når de kommer til koncerter ved den årlige festival. Den afholdes i Aarhus i.
Fra morgenstunden ruller den ene bus efter den anden ind i området omkring Musikhuset i Aarhus med et mylder af skolebørn, som deres lærere forsøger at holde samling på og få gelejdet videre til et af de 13 spillesteder- de fleste placeret i Musikhuset eller på Godsbanen. Og så kan der opleves musik i alle genrer af de 42 deltagende solister/bands.
Tirsdagens første koncert på spillestedet Radar på Godsbanen stod countrysangerinden Ester Brohus for og blev akkompagneret af den ferme guitarist Knud Møller. Ester Brohus har netop udgivet sit 11. album og er nærmest født ind i country- og gospelmusikken. Hun er flittig sangskriver, men spiller også coverversioner. Ved dagens koncert kunne man glæde sig over hendes glimrende udgaver afDolly Partons Jolene og John Denvers klassiker Take Me Home, Country Roads. Der var også en af de helt nye sange på repertoiret, The Storm (link nederst). Ca. 75 børn fyldte Radar for at nyde de to dygtige musikere, både vokalt og det elegante guitarspil.
Nogle få skridt derfra var den finske singersongwriter Mirja Klippel på scenen med sine meget stilfærdige, vemodige og afdæmpede sange med nordisk melankoli. Der er tid til fordybelse og til at nyde hendes enkle guitarspil, som bliver glimrende bakket op af Alex Jønsson med hans mange specielle lydeffekter. Mirja Klippel, der er født ca. 500 kilometer nord for Helsinki ude på landet, sang på engelsk med undtagelse af et enkelt nummer, som hun sang på sit modersmål, og hvor hun brugte en loop-station, der gav et specielt lydbillede.
Mirja Klippel er i øvrigt nomineret i tre kategorier ved DMA Roots, der afholdes i Tønder 27. november, og her er næste anmeldte band Basco nomineret i ikke mindre end fire kategorier. Der blev også skabt en helt speciel stemning på Klubscenen i Musikhuset, da Basco stod på programmet. Bandet bestod til dagens koncert af Anders Ringgaard, Andreas Tophøj, Hal Parfitt-Murray og Villads Hoffmann.
På et rundt tæppe midt i lokalet stod en glødelampe, som eneste belysning, da Anders Ringgaard åbnede koncerten alene i salen. Stille og roligt kom de øvrige musikere frem, en efter en, og under koncerten bevægede de sig stille rundt om lampen med publikum siddende rundt om dem. Så man fik en meget anderledes stor oplevelse af Bascos magiske musikalske verden ved den helt akustiske koncert. Her var også plads til, at Hal Parfitt Murray kunne fortælle en spøgelseshistorie fra ”det virkelige liv” mens det i forvejen diskrete lys var slukket, så stemningen blev fuldendt. Det var en meget spændende og nyskabende måde, at bandet havde publikum rundt omkring sig på den måde.
Svøbsk Duo (øverste foto) er også nomineret ved årets DMA Roots som Årets Rootslivenavn. Og når man har oplevet duoen Maren Hallberg og Jørgen Dickmeiss med gæstetrommeslager på grund af sygdom, så forstår man godt, at bandet er indstillet til prisen.
De gav en meget levende og underholdende koncert for de yngste årgange, som både fik lært at synge og spille med på fiktive violiner. Med stor spilleglæde, energi og passende tålmodighed samt en levende optræden og stor musikalitet fra bandet var det en fornøjelse at se det unge publikums glæde over både at lytte, men også deltage aktivt under koncerten, hvor folkemusikken var i centrum, uanset hvilke instrumenter der blev taget i brug.
Nordjyske Mikael K fik også gang i de ældste årgange, da han opfordrede publikum til at lave fuglelyde, når han ikke selv sang i nummeret om Fuglekongen fra Skagen. På repertoiret var også sangen om Anna fra Fristrup, massemordersken Dagmar O, flygtningen Ibrahim fra Aleppo og sangen om Aalborg-særlingen
Sputnik og Cirkusdirektøren Einar. Alle sange med meningsfyldte og eftertænksomme tekster, selv om de bliver leveret i levende muntre fortolkninger af den velspillende troubadour.