folkekonservatoriSyddansk Musikkonservatoriums folkemusikelever er i øjeblikket på turne landet rundt. Efter premierekoncert søndag i Esbjerg med ca. 75 tilskuere spillede det store ensemble mandag formiddag på det lokale gymnasium, og tog derfra nordpå til Sabro uden for Århus, hvor den første egentlige koncert uden for de ”trygge rammer” blev afholdt.

Med det store 17-mands orkester måtte der gøres ekstra plads på scenen, og det betød, at der ”kun” var ca. dobbelt så mange publikummer som orkestermedlemmer! Men de kunne til gengæld glæde sig over, at hvis nogen formastelige skulle hævde, at folkemusikken var noget i datid, så kunne det konstateres, at fremtiden er lys for både den traditionelle og den nyskabende folkemusik.

Der var stor variation i de unge menneskers tilgang til musikken, hvor der blev præsenteret musik fra Himmerland, Thy og Lolland foruden svenske og finske toner. Ikke mindst på grund af at ensemblet var forstærket med tre finske elever fra Nordic Masters, Jenni på kantele, sangerinden Anna og Joonas på cittern. Desuden var kontrabassisten Anders med fra Verdensmusiklinjen i Göteborg og Jonathan Bredholt  Det Jyske Musikkonservatorium på klaver og mandolin.

folkekonserBandet begyndte med, at alle orkestermedlemmer efterhånden kom på scenen, og de faldt ind efterhånden, og det betød en meget effektfuld åbning. Så gik det ellers løs med mange forskellige kombinationer af musikere, instrumenter og repertoire, bl.a. fra de to talentfulde sangere Simon og ikke mindst Anna med en helt fantastisk stemmepragt. Der blev præsenteret vals fra Shetland, glimrende acapella-sang fra seks af de mandlige medlemmer om tynd kaffe, som de også fik serveret. Men det viste sig faktisk at være øl fra Wintercoat, (der nu ikke var spor tynd)!

Der blev spillet et sæt med svenske valse, og to valse var udsat for ensemblets fem strygere. Det gav en meget smuk effekt, som nærmest var en blanding af folk og klassisk musik – det første meget yndefuldt og det andet mere kraftfuldt. Bascos Anders Ringgaard havde haft fingrene med i et smukt nummer, hvilket faldt meget naturligt for ensemblet: De indrømmede at være store fans af det populære band, som har været en vis inspirationskilde for de unge talentfulde musikere, og de uddelte roser til deres koordinator Kristine Heebøl for både kompositioner og arrangementer.

Det vil føre for vidt og også uretfærdigt at fremhæve enkelte medlemmer af det store orkester, men Martin på klarinet trådte efterhånden, som koncerten skred frem, stærkt i karakter. Men hele bandet fortjener at blive nævnt, og det bliver spændende at se og især lytte til medlemmerne i de kommende år, hvor de nu end falder ind i den brede folkemusikverden. Torsdag aften spiller de på Klaverfabrikken i Hillerød, fredag er det på Forsamlingsgården i Toreby, lørdag på Global i København, inden den afsluttende koncert på Gimle i Roskilde søndag eftermiddag kl. 16.

konservat