Efterårsferien har budt på et varieret koncertprogram i hovedstad og provins. I den ene ende af spektret har Prince og Lady Gaga leveret nogle store showevents, og i den anden ende har de ydmyge spillesteder og klubber budt på små hemmeligheder som f.eks. en intimkoncert med Iain Matthews.

Vi er åbenbart en lille loge, der har fulgt Matthews’ musik i mange år. Men der ikke mange andre, der ved hvem han er. Vi kan påpege, at han kan skrive ’founding member’ af Fairport Convention, Matthews Southern Comfort, Plainsong og andre grupper på sit cv, og mange vil stadig ikke vide, hvem han er. Ja, selv om vi siger, at han også har lavet en lang række fremragende plader i eget navn (tidl. stavede han sit navn Ian), skrevet en lang række af vidunderlige sange og såmænd også haft nogle hits, så må vi erkende, at han ikke alment kendt.

Matthews har tidligere besøgt Danmark under lignende omstændigheder, og vil sikkert gøre det igen. Med mindre de større spillesteder og folkfestivaler får øjnene op, så er han en af de små hemmeligheder, der kan berige en lille kreds af ægte musikelskere. Og når vi er kommet over det synspunkt, at mange andre burde have del i glæden, så er ”det slet ikke så galt, endda”: Vi slipper for at blive rippet for en ugeløn, hænge på en billetventeliste i timevis, stå i endeløse køer for at se objekter og effekter på en storskærm. Vi kan møde musikerne usminkede i øjenhøjde og i hjemlige omgivelser, og for under 100,- få den direkte musikoplevelse. Tak.

For nogle er Matthews for folk-rocken, hvad Gram Parsons var for country-rocken, og måske vil den planlagte selvbiografi tilskrive ham mange fortjente credits. Han har en lang transatlantisk karriere. Boet i USA og England. Arbejdet med amerikanske og engelske sangskrivere og musikere. Han har haft en evne til at vælge de bedste af andres sange og selv lave nogle inspirerede versioner af dem. Eksempler på dette fik vi i løbet af aftenen med f.eks. Joni Mitchell’s ’Woodstock’, som Matthews i sin tid havde et hit med, eller en bidende Mark Germino-sang ’Economics (of the Rat and Snake)’. Men hans eget katalog af sange rummer en guldmine af mundrette, elokvente tekster så klare som digte, og melodier og arrangementer så iørefaldende som pop. Køb hvilken som helst af hans mange plader, de er fyldt med gode sange. Jeg kan anbefale ’Valley Hi’ fra 1973 og ’The Dark Ride’ fra 1994. Når han så oven i købet er velsignet med en smuk tenor (ikke ulig Don McLean’s) så indskriver han sig blandt toppen af nulevende singer/songwriters.

Matthews er nu bosiddende i Holland og spiller med lokale musikere med især en jazz-baggrund. På denne mini-turné gav Egbert Derix, el-piano en glimrende backing til Matthews’ guitarakkompagnement. Jo, en bas, lidt percussion og vokalharmonier ville pynte på nogle af sangene. Der blev plukket lidt i bagkataloget, men vægten af sange var forståeligt lagt på hans seneste plade ’Joy Mining’.

Iain Matthews tilstræber ikke det kantede, rå eller effektsøgende. En koncert med ham er heller ikke en aften med mange jokes og skrålende sing-a-longs. Det er en voksen mands sange om alvorlige emner, som inviterer til en sober udførelse og et lyttende publikum. Dette blev belønningen i sig selv.

Iain Matthews i Kulturhuset Pilegården, Brønshøj d. 21 okt. 2010

Claus Hellgren Larsen