folkline 003

Ahab. Fotos: Claus Hellgren Larsen

Først en tak til musiksteder og arrangørerne af Folkline-koncerterne. Det er prisværdigt at lave koncerter med disse mindre kendte navne, som ikke er sikre kassesucceser, men til gengæld af meget høj musikalsk klasse – nu på femte år.

Sandi Thom er en skotsk sanger og sangskriver, som nu bor i Californien og nyder en international karriere. Hun har lavet en række plader for ét af de største pladeselskaber, og prøver at fastholde sin succes, som hun fik etableret med sangen ”I’m a punk rocker (with flowers in my hair)”. ’Selv om musikbranchen de seneste år har oplevet en tørke’ som hun udtrykte det, er hun stadig en interessant sangskriver med en stor stemme. Hun startede med en mundharpe-blues og præsenterede så flere af hendes sange fra især den nye cd ”Flesh and blood”. Vi fik desuden en version af Buffy Sainte-Marie’s ”The Big Ones Get Away”.

Israel Nash

Israel Nash

Så kom der rock på scenen. Israel Nash, som nu har droppet Gripka-efternavnet og som nu er blevet mere elektrisk, end han var på sine tidligere plader ”New York Town” og ”Barn Doors & Concrete Floors”

Han lyder mest som f. eks. Steve Earle blandet med Crosby, Stills, Nash og især Neil Young, men ligesom dem kan han også skrue op elguitarerne og råbene. Uanset om han er halvakustisk eller helelektrisk, så kan den mand skrive nogle sange, som kan måle sig med de bedste – også ovennævnte.

Han havde medbragt et fuldt band, som foruden de obligatoriske rockinstrumenter også inkluderede en pedal-steel, som naturligvis giver en vis countrystemning. De spændende nye tekster og en musik med klare referencer til 1970’ernes amerikanske folk-rock er en god kombination. Den finder en genklang i mine ører og rammer min musiksmag så godt, at jeg ikke kan forestille mig, at Nash ikke skulle kunne opnå en stor international anerkendelse, når flere får lejlighed til at nyde disse fantastiske sange og denne musik. ”Fool’s Gold”, ”Evening”, ”Lousiana”, ”Baltimore”, ”Rain Plans”. De flotte vokaler og lyrikken var ikke så tydelige som på pladerne, men dette sæt blev min belønning i jagten på mindeværdige koncerter og store musikoplevelser.

Og så en bonus i form af ahab, som sluttede aftenen af. På med de akustiske instrumenter inklusive trommer og elbas og tilbage til folkemusikstemningen, som mange husker fra bl.a. Tønder Festival 2011. Energisk, veloplagt og charmerende spillede englænderne sange fra deres populære EP og deres nye album ”Beautiful Hell”

Sammen med årets Tønder Festival giver denne minifestival en god pejling af, hvor den nye folkemusik bevæger sig hen. Mangfoldigheden, talenterne og musikarrangementerne er der. Nu skal vi bare, som publikum og musikkøbere, lære at være åbne og parate til at også at lytte til den nye musik. 

http://www.sandithom.com/

http://israelnash.com/

http://ahabofficial.com