Yndige Emily Smith har tidligere betaget os med sin smukke sang. Hun gav nogle koncerter herhjemme for tre år siden. Allerede dengang var hun talentfuld. Siden er det kun gået fremad: Hun er bl.a. udnævnt til Årets skotske sanger og har udsendt cd’en “Adeen Winding Nith” med tekster af digteren Robert Burns.

Aftenens repertoire var således sammensat primært af sange fra denne og den kommende “Traiveller’s Joy”. Hun spiller klaver og harmonika, og på bred dialekt blev vi præsenteret for skotsk folklore i både introduktioner og sange. Endnu en gang må vi – med misundelse – konstatere, hvorledes og hvor ubesværet det kan lade sig gøre at mixe den traditionelle folkemusik med den nye akustiske musik. Her kommer den danske folkemusik til kort.

Jamie McClennan er fra New Zealand, men har for længst lært den skotske musik at kende. Han gav en fin og fyldig guitar- og fiddlebacking i et varieret program af ballader og uptempo-sange, og han bidrog med nogle instrumentalnumre, hvor der fyret godt op under fiddlen. I centrum var dog Smith’s iørefaldende sange og ikke mindst hendes fantastiske stemme.

Det blev en pæn koncertoplevelse, for de to musikere nåede ikke at få den store sal til at synge med, som var det en pub, men positivt er det, at det ikke kun er f.eks. Mary Black, der kan trække så mange gæster på en hverdagsaften. Så mere folkemusik i Portalen, tak.

Emily Smith med Jamie McClennan i Portalen onsdag d. 24. Nov. 2010

www.emilysmith.org

Claus Hellgren Larsen