Ed Romanoff og The Sentimentals

Den Ny Maltfabrik lagde 150 år gamle rustikke lokaler til amerikanske Ed Romanoffs sidste koncert i Danmark i denne omgang.

Singer-songwriteren fra Brooklyn i New York bevæger sig ifølge eget udsagn sig rundt i depressive historier.

Som i sangen ”St. Vincent de Paul”, hvor han med sin mørke baryton fortæller om, hvordan han forestiller sig sit første møde med sin biologiske far, efter at han har fået taget en dna-prøve. Historien har hold i virkeligheden, da Romanoff tilfældigvis fandt ud af, at han var adopteret, da han for sjovs skyld fik taget en dna-test sammen med en kammerat.

Eller når han med kraftfuld stemme synger om at vågne op og spise morgenmad alene på ”Breakfast for One On the Fifth of July”, hvor alle andre vågner op i familiens skød dagen efter den festlige amerikanske uafhængighedsdag.

Han forstår at få publikums opmærksomhed, når han beretter om, hvordan han anskaffede sig sin hundehvalp ”Freckles” (fregne) i Costa Rica, og fik den smuglet ud af landet og ind i USA. Og Freckles bliver som en rød tråd flere gange inddraget i hans historier i aftenens løb. Der veksles mellem vuggeviser, ballader, sange om forliste forhold og andre dystre emner, men alle præsenteret med gode historier og sunget med stor oprigtighed og hans smukke dybe stemme.

Den alvorlige sang ”Two Yellow Roses” blev således til, efter at en af Romanoffs venner var blevet myrdet. Og derfor er det også med sarkasme at amerikaneren fortæller, at en amerikansk teenager kan købe våben, men ikke være i besiddelse af fyrværkeri, da dette kan være farligt!

Amerikaneren havde den danske trio The Sentimentals med på scenen, MC Hansen på guitar, trommeslageren Jacob Chano og Thorleif Mortensen på bas. Sidstnævnte blev også ”brugt” i al venlighed af Romanoff, da han konsekvent kaldt ham ”Twilight”. Men det var med både humor og varme, at Romanoff drillende brugte kælenavnet.

Ed Romanoff Fotos: Per Dyrholm

Det danske band er efterhånden eksperter i at spille med udenlandske musikere. Tidligere har blandt andre Dana Cooper, Anthony da Costa, Jonathan Byrd og også Ester Brohus nydt godt af The Sentimentals store professionalisme, som også kom til udtryk, da de gav et enkelt solonummer denne aften. I denne uge udgiver MC Hansen og band i øvrigt et nyt livealbum.

Selv om det ikke er med store armbevægelser fra Romanoff, så har han alligevel forstået at sætte sit musikalske aftryk. Med akustisk musik og historier lige ud ad landevejen, både ærligt og kunstfærdigt og som nævnt sunget med smuk, mørk vokal.

www.edromanoff.com