Der er godt nyt från hinsidan! Tre garvede spillemænd er på vej til Danmark! Den svenske multiinstrumentalist Ale Möller (f. 1955) møder duoen Väsen med Olov Johansson og Mikael Marin. Sammen spiller de en blanding af nykomponeret og traditionel musik på en stor Danmarksturne, der starter i Assens 22. september og slutter af 1. oktober i Roskilde. Nå, jo – så er der jo også et par dryp med den unge trio Inver, der spiller irsk musik, til marts næste år, og allerede i år er der mulighed for at høre den unge dansk-svenske gruppe Fantileja, hvis du ikke har fået nok af den svenske folketone. Rootszone henviser til oversigten over tid og sted til sidst i denne omtale.

I mere end 30 år har Väsen og Ale Möller, som få andre, spredt, svensk folkemusik ikke bare i Sverige men rundt om i hele verden. Väsen for sig og Ale for sig. Nu gør de så fælles sag, efter først at have prøvet kombinationen ved en helt udsolgt koncert på Reginateatern i Uppsala i april 2022.

Der er ikke mange, der behersker så mange instrumenter som skånske Ale Möller, der er blevet kaldt ”Svensk Folkemusiks gudfar” og i år kan fejre 50 års musikerjubilæum. Han er født i det lille Stävie, midtvejs mellem Landskrona og Malmö, og egentlig startede han som jazztrompetist. Et længerevarende ophold i Grækenland kan også høres i hans musikalske bagage. I dag spiller han en bred vifte af instrumenter, fra bouzouki, mandola til harmonika, mundharmonika, trompet, fløjter, dulcimer og kohorn. Han er flere gange Grammyvinder og var i en årrække også adjungeret professor ved Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg.

Hvis man som dansker kender til Ale Möller, kender man måske også Väsen, der har eksisteret siden 1989, og i dag består af Olov Johansson (nyckelharpa) og Mikael Marin (viola). De to har faktisk spillet sammen siden 1983, da de mødtes på Oktoberstämman i Uppsala.