Baltic Crossing

Den traditionelle nordiske og britiske folkemusik er blevet tilsat ny energi, når den har været en tur gennem Baltic Crossings dynamiske musikalske vridemaskine.

Kvintetten har forstået at forny folkemusikken med deres egen ungdommelige glæde, og den er ikke bange for at prøve grænser og kanter af. Melodierne fra de gamle nodebøger er blevet støvet godt og grundigt af, så de passer ind i bandets moderne folkemusikalske repertoire, der afvikles med høj kvalitet.

Baltic Crossing brugte det netop afholdte Melodi Grand Prix ved introduktionen ved koncertens start. De to fætre Esko Järvelä og Antti Järvelä blev præsenteret først, da Finland var det land, der fik færrest point ved konkurrencen i Malmø. Så kom englænderne Andy May og Iain Stephenson, og så kunne jublen bryde løs, da Kristian Bugge blev præsenteret som ”The Teardrop-man”

Derfra var der ingen vaj tilbage. ”Gyngen” blev sat i svingninger, og så kørte det derud af med Firetour, italiensk og belgisk inspirerede reels. Der var også plads til en smuk bryllupskomposition, som blev skrevet til guitaristen Iain Stephensons bryllup for få år siden.

De fem unge musikere har spillet sammen i ni år, og de har skabt den tradition, at hvert lands musiker giver et nummer alene undervejs i koncerten.

Iain Stephenson fortalte levende og med stor humor om den Northumbrain sækkepibe, som Andy May spillede på, og som i øvrigt var hjemmelavet! Parret spillede også en traditionel britisk melodi inden de finske fætre demonstrerede deres evner som spillemænd, begge på violin. Og de forklarede, at i deres hjemland er det skam en alvorlig sag at spille, og man må kun smile, hvis man laver fejl!

Da det var Kristian Bugges tur, gav han publikum sønderhoningerne ”De tre brudestykker” fra Fanø på vanlig elegant vis, inden kvintetten igen fortsatte med polskaer, valse og jigs i et skiftende tempo. Her var også plads til melankolske marcher og ind imellem utrolige historier om stråtag og Brenderup-trailere med godmodig drilske engelske og finske udtaler af de danske gloser.

Vi fik et ”superhit” fra Læsø inden bandets ekstranummer, der også er det eneste nummer med ”sang”, nemlig en lollænder hopsa med titlen ”Hopska”. Så kunne ”Gyngen” endelig falde til ro igen efter et par timers voldsomme svingninger under Baltic Crossings skubben til traditionerne og musikken.

I aften onsdag 29. maj kan bandet opleves på Dexter i Odense, inden de i morgen fortsætter til Roskilde og giver koncert på Gimle. Fredag 31. maj gælder det så Metronomen i København, inden de fem musikere afslutter deres Danmarks-turné på Fanø.

http://balticcrossing.sailsofsilver.com/