For sjette gang blev der afviklet festival i Rinkenæs i det østlige Sønderjylland, og det blev som vanligt med god mad, hyggeligt samvær og ikke mindst god musik på programmet. Efter åbningsshowet blev der sat gang i festen, da Far præsenterede sømandsfolk, med både Woodstock-stemning, bossanova, diverse rytmeinstrumenter, som involverede publikum, og en populær skålsang, som blev spillet hele tre gange!

Singers in a round

Aftenens hovednavn var skotske Manran, der stod på en dansk scene for første gang siden 2018. Bandet debuterede i 2010 med den karismatiske Norrie MacIver som forsanger, men seks år senere forlod han bandet, og nu overtog den dygtige violinist Ewan Henderson de vokale opgaver. Så nu har bandet forstået at forny sig med sangerinden Kim Carnie, og det har givet bandet et flot løft. Harmonikavirtuosen Gary Innes skal også nævnes, da han altid er klar til at få publikum op af stolene og i gang med dansen. Han var i øvrigt på scenen sammen med legendariske Runrig ved deres afskedskoncerter i Stirling i 2018. (øverste foto: Ewan og Gary)

De syv skotter sørgede for gang i festen både med deres instrumentale numre og med Kim Carnies vokale numre, hvor af flere var på gælisk, men med charme og varme og stor musikalitet betød det mindre, at det nok ikke var mange, der forstod de gæliske tekster.

Bandet er i øjeblikket på turne i Danmark og spiller torsdag 9. marts på Hagges i Tønder, dagen efter i Haslev, inden turen går til Nordjylland til Halkær Kro & Kulturhus. Turen afsluttes i Roskilde søndag 12. marts. Bandet vender i øvrigt tilbage 13. maj på Baltoppen i Ballerup, og her giver Kim Carnie solokoncert dagen før.

Tilbage i Rinkenæs, hvor lørdagens første koncert var ”Singers in a round”. Her styrede Perry Stenbäck løjerne og de tre medvirkende sangskrivere. Sønderjyske Richardt Nielsen præsenterede sine sange både på sit lokale ”språk” og på engelsk. Der stod uforfalsket country og americana på programmet, da Dot (Dorthe Raun Pedersen) fulgte sin succes fra Strib Vinterfestival op på fornem vis, og så var der svingende sydstats- rytmer og uforfalsket blues fra HP Lange. Og ikke at forglemme Perry Stenbäck, der som vanligt ledede de dygtige musikere. Alle fire gav et fælles afslutningsnummer i gospelgenren, inden Perry alene afsluttede den hyggelige start på lørdagens program.

Der var mere Perry på programmet, da hans band Bragr serverede skandinavisk folkemusik til eftermiddagskaffen med mange numre fra kvartettens nye album. Bandet sluttede koncerten med en fællessang, og efterhånden som publikum sang, forlod bandet stille og roligt scenen, mens tilskuerne trallede videre.

Inden eftermiddagens program blev afsluttet af MC Hansen og Jacob Chano, var der en overraskelse til John O’Driscoll fra sønderjyske Downtown Dynt, som fik overrakt Musikprisen for sin livslange musikalske aktivitet i Sønderborg kommune. Den lokalt folkekære musiker var dog ikke til stede på grund af sygdom, men overværede prisoverrækkelsen på et kunstværk og 15.000 kr. via Facetime. Sønnerne Brian og Thomas modtog prisen på hans vegne.

Så overtog MC Hansen roret, og på sin sædvanlige charmerende vis fortalte han røverhistorier om alt fra landposten fra Roholt, radioklip fra 1945 som start på et nummer, morbror Poul, morfars guldbryllupstale, hjemegnen og meget andet. Det hele præsenteret med hans østsjællandske varme og humor, og dertil akkompagneret af den dygtige Jacob Chano, der også agerede kor på flere numre.på hamonium. .

På aftenprogrammet stod Twang, Tom Donovan og HP Lange Big Gumbo, inden den fælles jamsession, afsluttede en hyggelig festival 2023 i Rinkenæs

John O’Driscoll på den lille skærm får “overrakt” Musikprisen. Fotos: Julie Dyrholm