Asynje

Asynje

Konceptet ”Vikings On Tour” løb af stablen i Amager Bio fredag d. 18. december og blev en fest. Helt proppet i den store sal var der ikke, men de, der var til stede, morede sig kongeligt med at hoppe og danse til de fire bands, som alle sammen leverede et oplagt og spændende sæt.

Det er umuligt at sige, hvad man egentlig bedst kunne lide. På en måde blev det bare bedre og bedre, men det har jo nok også noget med stemningen at gøre, Men hver især skabte Asynje, Virelai, Huldre og Krauka en fed stemning med masser af rytmer, sang og udstråling. Hvad der lige var metal, middelalder, goth, ”vikingstyle” eller folk kom sig ikke så nøje, for det hele blev blendet og blandet fornemt. Alle tog godt fat i urnordiske rødder, gav dem et ordentligt fur og fortolkede dem på hver sin vis.

Virelai fører an i kædedans. Arkivfoto

Virelai fører an i kædedans. Arkivfoto

Naturligt nok var der en masse middelalderlige instrumenter som drejelire, skalmeje, lyre og nøgleharpe i gang foruden fløjter, violiner, bouzouki, mandola, brattsch og mere endnu. Masser af slagtøj, trommer og elektroniske klange og beats var også en del af det brogede lydbillede, som skabte en ofte dragende, næsten hypnotisk og tryllebindende effekt. Med sang af Nana Barslev fra Asynje/Huldre, Kraukas islandske Gudjón Rudólf , Mia Guldhammer fra Virelai og Søren Hammerlund/Virelai og Asynje. Med var naturligvis også Troels Dueholm Nørgaard og Martin Seeberg (også i to bands og mange år i diverse bands).

Krauka

Krauka

Anledningen til denne koncert med veritabel markedspladsstemning var fejringen af den oprindelige hedenske julefest, Yule, eller vintersolhverv, som altså nu er et overstået kapitel. Vi går nemlig mod lysere tider. Stemningen var vitterlig sådan, at man følte sig hensat til de markedspladser, som man kun kender (i al fald jeg) fra engelske serier og film fra middelalderen: Med kædedans, folk i nørdet tøj – viking, middelalder, goth, hvad ved jeg – og den sjoveste og livsgladeste stemning. Men først og fremmest en aften for de fire bands åbenlyst trofaste og begejstrede fanskarer. Konceptet er absolut festivalegnet, og jeg kan forestille mig, at det kan vække interesse og turnere i udlandet. Men det er en større logistisk udfordring at give sig i kast med, så måske skal man holde sig til disse festlige sporadiske nedslag rundt omkring.

Samtidig et andet sted i København: På Global spillede samme aften (og den næste) Dreamers’ Circus og Mames Babegenusch, og via Facebook erfarer jeg, at koncerterne her skabte lige så stærk begejstring. Godt gået i og af Amager Bio og Global.