Debut for festivalen i Ansager opfyldte alle succeskriterier, så folkene bag er klar igen i 2014

Festivalen åbnes fra "Inge Slawters" altan og tag.

Festivalen åbnes fra “Inge Slawters” altan og tag.

Fra Ansager kirke og Missionshuset via Vikingelejren til Madam Kær, Brusebadet og Rottehullet – og mange flere mulige spillesteder var taget i brug i den tre dage lange Mariefestival i Ansager i det vestjyske. Ifølge Danmarks Statistik er der 1.268 indbyggere i byen, men i de tre dage var befolkningstallet væsentligt højere.

Byen stod samlet om arrangementer, da de fleste forretningsdrivende og private var med. Og der var dømt fest fra åbningen fredag eftermiddag, hvor en stor flok musikere marcherede gennem byen fra Mariehaven og sluttede ved Torvet, hvor initiativtager og ildsjælen Helge Engelbrecht bød velkommen fra ”Inge Slawters” altan på torvet.

Midt under beretningen om festivalen ruller bus nummer 198 (Varde-Grindsted ruten) ind på torvet, og det får spontant Helge Engelbrecht til at opfordre til fællessang ”Åh, Marie jeg vil hjem til dig”. Efterfølgende er det dog arrangeret, at det otte mand store band ”Neighbours” tager opstilling på taget over altanen og giver et nummer.

Mikael K

Mikael K

Efterfølgende fås så musik fra 23 forskellige spillesteder i den lille by uden at man på nogen måde kan føle sig generet af det, når

man går gennem byens gader. Måske meget passende tog undertegnede en tur i Brusebadet, der ikke har noget med vand at gøre, men ligger ved siden af Brugsen for at høre om Udkantsland med Mikael K og Klondyke. Bandet blev et meget populært islæt ved festivalen, hvor de gav ikke mindre end seks koncerter, ligesom flere andre bands/musikere gjorde. I foråret 2014 kan man forvente et nyt udspil fra nordjyden, da han har et album med sange fra Norden i støbeskeen.

Anders Mikkelsen

Anders Mikkelsen

I Musikgalleriet udfoldede troubadouren og visesangeren Anders Mikkelsen sig med gode historier og sange med budskaber, så man kan glæde sig, til han får indspillet sit nye album i november.

Fredag gav Skye Mountain Blue Grass Boys to koncerter. Det kan vist godt røbes, at bandet er opkaldt efter et kendt sted omkring Silkeborgsøerne! Det er fem unge mænd, der oftest er kendt for at spille folkemusik, men her havde slået sig på bluegrass. Michael Graubæk fra Rannok havde lagt violinen og taget en banjo med i stedet, mens Jonas Fromseier, der også spiller i irske Morga, trakterede mandolinen. Som vanligt spillede Sigurd Hockings guitar og Andreas Tophøj violin, og som femtemand var Jonas Kongsted på bas, og ikke violin som oftest.

De fem ”Himmelbjergstormende” musikere gav en dejlig løssluppen og fornøjelig koncert med lækre bluegrasstoner og Andreas Tophøj som styrende vokal. Koncerten blev afholdt på Møllen, en tidligere vandmølle, som nu bruges som teatersal. Over scenen stod mottoet ”Hvor godtfolk er, kommer godtfolk til”, og der var stort set fyldt til alle koncerter. Ikke mindst da Neighbours med en veloplagt Helge Engelbrecht i spidsen gav koncert på spillestedet.

Et andet band, der gav en flot koncert i en anden genre end man er vant til, var da Støjberg gik på scenen i Ansager Hotel. Det er sangerinden, harmonikaspilleren, trækbasunisten, guitaristen og pianisten Louise Støjberg, kendt fra især

Louise Støjbergs nye band "Støjberg"

Louise Støjbergs nye band “Støjberg”

Zenobia, der spillede sammen med sin mand Martin Rauf, Thomas Gundahl, Morten Husted og søsteren Josefine Støjberg. Støjberg optrådte med egne sange, både country, rock og folk i et blandet repertoire. For som Louise Støjberg forklarede, så var der på Mariefestivalen mulighed for at komme med noget nyt, og det gjorde både bandet og sangerinden ganske udmærket.

Perry Stenbäck kunne opleves sammen med nordjyske Søren Krogh, der kan mange fantastiske historier, og så spillede den svenske musiker sammen med BragR, hvor de blandt andet afleverede ”Dødsmetal fra seksten hundrede tallet”!

Helge Engelbrecht er i sit es, når han får lov at underholde og glæde publikum.

Helge Engelbrecht i sit es, når han får lov at underholde og glæde publikum.

Mange andre bands var på programmet, men selv om spillestederne var placeret geografisk tæt på hinanden måtte man alligevel ikke bare vælge, men også vrage i det flotte program, som Mr. Ansager havde stablet på benene.

Helge Engelbrecht kunne løfte sløret for næste sæson i Mariehaven, hvor han har planlagt seks koncertsøndage, så der kommer 12 tv-programmer ud af det. Og de bliver forlænget fra 50 minutters udsendelser til 60. Han slog fast, at der også bliver en Mariefestival næste år, for  interessen både fra lokalområdet og fra gæster udefra har været stor Selv om det har været et stort arbejde med planlægning, så er Ansager IF,   Musikgalleriets og Ansager Byudviklingsforening folk klar igen. For succeskriteriet er opfyldt til fulde.

Seks garvede folkemusikere dannede Skye Mountain Bluegrass Boys. Fotos: Per Dyrholm

Seks unge “garvede” folkemusikere dannede Skye Mountain Bluegrass Boys. Fotos: Per Dyrholm

http://www.mariefestival.dk/