Jensen & Bugge satte gang i musik, sang og dans fra morgenstunden.

Jensen & Bugge satte gang i musik, sang og dans fra morgenstunden.

Der var levende musik 11 forskellige steder både mandag og tirsdag i Billund og Grindsted, da Billund kommune var værter for Musik i Tide Festivalen for hele kommunens ca. 4.000 elever og daginstitutionsbørn plus et par hundrede lærere, pædagoger og dagplejere samt 11 forskere fra Boston i USA og ca. 300 andre gæster.

Marie Frank og Søren Krogh.

Marie Frank og Søren Krogh.

Bag arrangementet står LMS – Levende Musik i Skolen, der sammen med værtskommunen arrangerede de ca. 100 koncerter. Musikken var i mange forskellige genrer, og klasserne var blevet fordelt til koncerterne efter årgange, som passede til musikken, og inddelt i indskoling, mellemtrin og overbygning.

Det gik løs fra mandag morgen og indtil afslutningskoncerten tirsdag eftermiddag (foruden en åbningskoncert søndag og en afslutning tirsdag aften). Så det var ligesom ved enhver anden festival svært at vælge og vrage, når der var frit valg på alle hylder (dette gjaldt dog kun undertegnede) Så det var et nyt bekendtskab at lytte til Naja Rosa Koppel, som har boet i New York de seneste 10 år og har hentet megen inspiration i storbyen. Instrumentalt var der et spring fra den håndgjorte folkemusik til den dominerede elektroniske lydudfoldelse fra Anders Holm, som supplerede musikken med video og fotos fra det amerikanske. Sangerindens flotte stemme præsenterede lidt blues, rap, singer-songwriting og sydstatstoner, som hurtigt faldt i de unges smag.

Tamra Rosanes

Tamra Rosanes

Mens den første koncert foregik i en af Hotel Legolands mange sale, var de næste to musikalske oplevelser henlagt til Magion i Grindsted. Her kom vi meget nærmere den håndgjorte musik, da countrysangerinden Tamra Rosanes med Noah Rosanes og Jens Runge. På skemaet stod klassisk country, gospel, bluegrass, cajun og rockabilly, og en god detalje var, at mens Tamra Rosanes fortalte om den musikalske baggrund for de forskellige genrer, så blev der på et stort USA kort vist, hvor musikken kom fra. Søren Krogh og Marie Frank havde bladret i højskolesangbogen og sang flere smukke sange herfra og bekræftede igen, at livemusikken kan noget særligt. Man er således fælles om en oplevelse, da det jo er noget helt andet at lytte til musikernes gode historier om sangene og i øvrigt få udvidet sin musikhorisont.

Jeg mødte to piger, Amalie og Nina fra Stenderupskole, som er nogle af de 63 skoleelever fra seks forskellige skoler, der er medlemmer af KulturCrew, som hjælper med alt muligt under festivalen. Amalie fortæller: ”Vi hørte om KulturCrew, og at vi kunne melde os til at deltage og være med til en masse ting og være sådan lidt voksenagtig. Så vi fik lov at skrive en ansøgning, og vores lærer udvalgte seks elever”.

Så fløj børnene af sted med Prins Calibuts Rejse.

Så fløj børnene af sted med Prins Calibuts Rejse.

Her forklarer Nina: ”Blandt andet skal vi hjælpe med at gøre klar til koncerterne, og nogen af os skal præsentere musikerne. Jeg interesserer mig meget for musik”. Amalie tilføjer: ”Jeg elsker også musik og spiller guitar og synger. Det mest spændende er de udfordringer, der dukker op, hvis nogen for eksempel  kommer for sent. Så er det med at klare opgaverne med et åbent sind”. Når to bands skal spille på den samme scene lige efter hinanden, så er der nok at gøre, er de to piger enige om.

Konceptet med KulturCrew er blevet til i samarbejde med LMS og giver eleverne indsigt i kulturlivet, samtidig med at de prøver at lave frivilligt arbejde og både får ansvar og lærer noget nyt.

Tirsdag morgen begyndte i folkemusikkens tegn med Jensen & Bugge. De fik gang i de yngste børn fra første strofe. og inden længe marcherede alle klasserne rundt efter de to dygtige musikere og endte med diverse fællessange og danse. Det gik heller ikke stille af, da Basco gav koncert med Jullie Hjetland som vokal. Det blev en forrygende koncert, hvor bandet kom helt ud til publikum og fik demonstreret deres store musikalitet.

Fiolministeriet

Fiolministeriet

Der var også tid til at høre lidt mere eksotiske toner, da Prins Calibuts Rejse underholdt med fængende balkan- og sigøjnertoner. En rød tråd i koncerten var en fortælling, hvor børnene blandt andet. et par gange tog en tur på et flyvende tæppe med musikerne! Lidt i samme genre var det dansk/polske band Eastwinds, som er en kvartet med Klezmer Duo og Halas Duo. De fire musikere præsenterede et spændende sæt med østeuropæiske toner både fra nord og syd. Det hele blev rundet af med Fiolministeriet, som gav nyt liv til de ca. 300 år gamle toner fra Rasmus Storms nodebog. Der var sarte, blide toner fra de tre musikere, men også melodier med temposkift, så de tre strygere demonstrerede, at folkemusikken har mange varianter.

Før de gik på scenen, spurgte jeg Kasper på ni år fra Vestre Skole i Grindsted om hans baggrund og forventninger: ”Vi har hørt lidt i klassen om musikken, vi skal ind til, men ellers kender jeg ikke noget til folkemusik”. Bagefter sagde han begejstret: ”Jeg havde ikke troet, at det var så godt, men det var rigtig fint. Så det er noget, jeg godt kunne finde på at lytte til en anden gang”. Hans oprigtige og spontane glæde siger vel alt om Fiolministeriets koncert.

Ved afslutningskoncerten var der også mulighed for at få folkemusikken ind under huden, da Phønix her stod på programmet. Endnu engang holdt LMS fanen højt med præsentation af et højt musikalsk niveau ved de mange koncerter.

http://www.lms.dk/

http://www.musikitide.dk/

Basco

Basco