Madison Violet deltager på begge festivals.

Madison Violet deltager på begge festivals.

…for så er der festivaler nord for Skotland. Maj måned er nemlig tiden for to af de populæreste skotske folkemusiktræf. Årets to nordligste britiske folkfestivaler på øerne Shetland og Orkney afholdes henholdsvis 1.-4. maj og 22.-25. maj.

For 34. gang bliver der musik mange forskellige steder på Shetlandsøerne med samlingspunkt i hovedbyen Lerwick. I år er canadiske Madison Violet et af hovednavnene på begge festivaler. De begynder deres tur i England og Skotland inden besøget på Shetland og tager så endnu en række koncerter i England og Irland, inden Orkney kalder.

Kevin Henderson

Kevin Henderson

Newfoundland-bandet The Dardanelles deltager også på Shetland, hvis nordiske islæt bliver Nordic Fiddlers Bloc med svensk, norsk og ikke mindst den shetlandske violinist Kevin Henderson. Det bliver uden tvivl en stærk følelsesmæssig oplevelse for sidstnævnte, da han for første gang skal på turné i sit fødeland, efter at hans far Davie Henderson døde pludseligt for kort tid siden. Han var en af drivkræfterne i festivalledelsen gennem mange år, og han vil uden tvivl blive mindet, husket og savnet, når Nordic Fiddlers Bloc går på scenen under de fire dages festival.

Årets ”helt anderledes” musikalske islæt ved festivalen er mexicanske The Mariachi, der dog er bosiddende i London, med en showcase af latinamerikanske rytmer. Blandt de øvrige medvirkende er The Chair, Adam Sutherland & Friends, Saltfishforty.  Foruden de 16 udefra kommende bands, kan man opleve ikke mindre end 39 lokale bands.

Jam under festivalen på Shetland

Jam under festivalen på Shetland

Lidt sydligere på Orkneyøerne vil der i løbet af den 32. festival  stå 24 bands på scenerne. Madison Violet får her følge af landsmændene The Beaton Sisters Band, og så står irske Cathy Jordan i spidsen for Dervish, som spillede ved Tønder Festival sidste år. Skotske Manran, der også var i det sønderjyske i 2012, er  med på festivalen, og norsk/svenske Sver er de nordiske repræsentanter.

https://www.shetlandfolkfestival.com/

http://www.orkneyfolkfestival.com/