Nu er det snart på tide at finde cowboyhat- og støvler frem, for fra 5. til 8. august er der SCC Country Music Festival i Indelukket i Silkeborg.

Det er ikke kun festivalen der har jubilæum. Foreningen Scandinavian Country Club blev grundlagt året før den første festival af ægteparret Jytte Vibeke og Snif Jacobsen, og det er ikke mindst på grund af deres store indsats for countrymusikken, at festivalen lever. Så parret kan også fejre festival-jubilæum.

”Det er nærmest et fuldtidsjob,” fortæller Jytte Vibeke Jacobsen og fortsætter: ”Alle der hjælper til er ulønnet. Min mand og jeg har halvtidsjob for at klare dagen og vejen, men så har vi ”fuldtidsjobbet” med festivalen ved siden af.”

Jytte Vibeke Jacobsen forklarer hvordan det er gået til, at man har kunnet arrangerer store amerikanske navne til festivalen: ”Indtil 1996 havde vi aldrig haft udenlandske navne på programmet. Men så fik vi arrangeret Don Williams, og han var den absolut dyreste musiker på festivalen på dette tidspunkt. Og vi var da også meget nervøse, for alle sagde til os, at det går da ikke, festivalen var for lille til sådan en stor musiker. Så det var en skelsættende og nervepirrende begivenhed. Men det gik godt og siden har vi kunnet præsentere udenlandske bands og musikere hvert år. I år har vi Carlene Carter og Pam Tillis, og det er jo med at være ude om sig, når de ”kendte” navne skal hyres. Så jeg går ind og giver et bud til sangerne og så må de sige ja eller nej. For jeg vil gerne have mig aftalen på plads i god tid.”

Country musikkens danske ildsjæl forsætter: ”Jeg kan godt tillade mig at sige, at vi er ”countryfestivalen” i Europa. Ikke fordi vi har flest tilskuere, men fordi vi har det største program. Vi har derfor ikke en aften, hvor vi har et hovednavn. Vi forsøger at få flere, så de bliver spredt ud over programmet og fordelt over hele weekenden. Og der kommer derfor også publikum fra mange lande, vi har for eksempel en amerikansk familie, der kommer hvert år, da det er billigere for dem, at rejse til Danmark, end rejse tværs over USA, og her er de sikre på at få billetter, det er de ikke derhjemme. Apropos billetter, så går salget bedre i år end det plejer på samme tidspunkt de foregående år.”

Jytte Vibeke Jacobsen ser positivt på fremtiden for countrymusikken i Danmark: ”Da vi begyndte for 25 år siden, så var publikum i ”sølvbryllupsalderen”. Vi har jævnligt lavet undersøgelser af vores publikum, og de har vist, at gennemsnitsalderen er faldet med 15-20 år siden.”

Hun mener også at jubilæumsprogrammet er så godt, så de ca. 10.000 gæster der ventes til Silkeborg, får noget for pengene i år, hvor de blandt de mere end 20 bands fra 7 forskellige lande kan høre de to amerikanske sangerinder Carlene Carter og Pam Tillis og bandet Modern Earl.

Den 54-årige Carlene Carter kommer fra den legendariske Carter-familie, da hun er datter af June Carter, og hun har siden sit debutalbum i 1978 udgivet et utal af melodier og albums, og spillet live sammen med de fleste kendte amerikanske countrynavne.

Det samme kan siges om den to år yngre Pam Tillis, der er født i countrymusikkens hjemby Nashville. Her optrådte hun på legendarisk Grand Ole Opry som 8-årig, og hun stoppede i college sidst i 70’erne, da hun hellere ville satse på sin musikalske karriere, og hun udsendte sit første album i 1983, men der gik endnu nogle år inden hun rigtig fik medvind på scenen, men det har hun til gengæld haft siden.

Andre amerikanske bands på festivalen er Jypsi og Dale Watson. Fra Tyskland kommer Hillbilly Deluze og fra Schweiz kommer Country Sisters, foruden et par svenske bands og Johnny Cash Revival fra Slovakiet.

Desuden kommer mange af de bedste hjemlige countrybands til jubilæumsfestivalen.

 

www.sccdk.com/joomla