Nu er det den tid på året: Lige om lidt er Copenhagen Irish Festival 2019 i gang, og arrangørerne opfordrer naturligt nok til at holde irsk weekend lige her i Vanløse Kulturstation på Jernbanealle. Festivalen åbner fredag kl. 16.30 med festivalcafé/fredagsbar og sessions, hvor alle, der kan spille irsk, traditionel musik, er velkommen til at tage sit instrument med.

Alan Burke

Lørdag kl. 16 til 18 kan du være med til en ægte céili. Til dette dansebal giver Dark Green Steps of Irish Dancing instruktion, og de erfarne Copenhagen Irish Set Dancers giver en hjælpende hånd. Så kom frisk og frejdig og kast dig ud i denne forrygende oplevelse! Der er lagt op til en munter, irsk weekend i Vanløse.

Eleanor Shanley

Og så selvfølgelig de to dobbeltkoncerter fredag og lørdag! Som altid med et stærkt line up. Festivalens nok største navn er sangerinden Eleanor Shanley, en af de Irlands populæreste sangerinder, også her i Danmark, hvor hun i 2015 modtog Den Danske Folkemusikpris på Skagen Festival. Med sig som backingband har hun danske The Sentimentals med MC Hansen i spidsen. Han og de to øvrige musikere, Jacob Chano og Nicolai Wolf, har samarbejdet adskillige andre udenlandske navne. Shanley og The Sentimentals er i denne uge på turne sammen forud for Copenhagen Irish Festival. Hendes alsidige repertoire består af både den traditionelle og nutidige folkemusik, og hun synger smukt og med charme.

Før den koncert indleder duoen The Early House (øverste foto) aftenen, og de giver utvivlsomt festivalen en kickstart på hhv. violin og mundharmonika. Fiddler Paddy Lawless er fra Dublin, men begår sig i diverse bands i det danske og svenske folkmiljø. Hans musikpartner her er svenske Joel Andersson har spillet mundharpe, siden han var to – og blev professionel som 13-årig! Andersson har fået fine placeringer i diverse prestigiøse konkurrencer og er ude med sit debutalbum ”The Irish Harmonica”.

The Sentimeltals

På lørdagens dobbeltkoncert kan du opleve sangeren og guitaristen Alan Burke og sangerinden Diana Nu Chanainn. Burke har været på festivalen før og har en stærk tilstedeværelse på scenen. Han anses for en af sin generations bedste folkesangere med både traditionelle, nutidige og egne numre på repertoiret. Han begyndte som trommeslager, men fra engang i 1980’erne blev han sanger og guitarist i bandet Afterhours og siden flere andre bands, bl.a. Rambling Boys of Pleasure.

Diana Ni Chanainn sætter et smukt punktum for Copenhagen Irish Festival 2019 med sin sang på det gæliske sprog. Hun er fra Donegal Gaeltacht, et af de få steder, hvor der tales gælisk/irsk. Hendes bedsteforældre var musikere og sangere, så for hende er det helt naturligt at føre traditionen videre, og talentet, det har hun bare. Det kan man nu høre på hendes debutalbum fra sidste år, ”Idir Mhuir agus Sliabh”. Her bliver fortidens musikalske rigdomme og traditioner hyldet og gjort essentielle for nutidens lyttere. Til koncerten bakkes hun smukt op af fiddler Theresa Kavanagh og å guitar/bouzouki Manus Lunny, som er med i det skotske band Capercaillie. Begge to er også fra Co. Donegal.

Omkring årets CPH Irish Festival vises ligeledes teaterforestillingen ”A Night At The End Of The World” med Assemble Theatre Collective. Det foregår på Herman Triers Plads, og forestillingen starter d. 7. november kl. 19.45 og spiller også d. 8., 9., 10., 13. og 14. november.

Billetlink: https://billetto.dk/users/copenhagen-irish-festival

https://www.irishfestival.dk/