Grammyen i kategori 46, som er Best Folk Album, blev vundet af den relativt nye duo The Civil Wars for “Barton Hollow”. Med i opløbet var stærke navne som Steve Earle, Gillian Welch, Eddie Vedder og Fleet Foxes. Så noget af en triumf for The Civil Wars – John Paul White & Joy Williams – som også fik også en Grammy som Best Country Duo/Group Performance. Den 22-årige talentfulde Taylor Swift scorede to Grammyer i henholdsvis Best Country Song og Best Country Solo Performence.

Lady Antebellum vandt Best Country Album for ”Own The Night”, Levon Helms fik sin Grammy for Best Americana Album med ”Ramble At The Ryman”, hvor rigtig store navne som Emmylou Harris, Lucinda Williams og Ry Cooder var med i opløbet.

Bon Iver hentede en for Best Alternative Music Album med titlen ”Bon Iver” (lidet opfindsomt) og en for Best New Artist…men øh, hvor ny er han lige? Anyway, han er god nok og er med sin musik og som noget af en mediedarling med til at skærpe interessen for netop alternativet til pop og mainstream, altså folk’en. Bon Iver aka Justin Vernon var også nomineret i kategorien Record Of The Year for sangen ”Holocene”, der også var nomineret som Song Of The Year (hvad er lige forskellen?). Også Momford & Sons var nomineret i begge dele for sangen ”Cave” fra albummet ”Sigh No More”. Nomineret som årets nye artist var også det sympatiske The Band Perry, som vi sikkert kommer til at høre mere til.

Momford & Sons vandt i øvrigt også en Grammy for Best Rock Song, så det kan måske undre, at det så står her. Men det jeg har hørt fra Mumford & Sons, som hidtil er alt for lidt, er da mindst lige så meget folk som rock. Så det. Nomineret i samme kategori var bl.a. The Decemberists.

Alle navnene ovenfor bliver spillet jævnligt på radioprogrammet ”Madsen” på P4. Et program – og en vært – der aktivt er med til at sprede budskabet om, hvor meget fin folk/folkemusik/roots/americana, der udsendes, og som generelt spilles alt for lidt i statsradiofonien.

Radioværten og rockmusikeren Alex Nyborg Madsen er jo (heldigvis) lidt af en skabs-folkie. Det kan man høre stort set hver eneste hverdagseftermiddag mellem kl. 14 og 15 (til 16 om fredagen), og han sagde det også selv, da han for vistnok tre år siden for første gang sendte sit radioprogram direkte fra Tønder Festival. Og dét kom vist som lidt af en overraskelse for ham selv, lød det til dengang.

Prisen for Bedste Bluegrass-album blev vundet af ”dronningen” Alison Krauss og hendes Union Station for ”Paper Airplane”. Wilco var blandt de nominerede i rockkategorien, og bedste bluesalbum blev vundet af Tedeschi Trucles Band for ”Revelation”. I samme kategori var bl.a. Greg Allman og Keb Mo nomineret. I endnu en kategori som Best regional Roots Music Album vandt Rebirth Brass band, og andre nominerede her var bl.a. Steve Riley and The Mamou Cowboys og C.J.Chenier. Best Worls Music Album-Grammyen blev taget af Taslll.

Det var 54. gang, at Grammypriserne blev uddelt, og der er et hav af kategorier.

Af Lissen Jacobsen