Fredag aften Strib Vinterfestival og i morgen lørdag den 18. februar har københavnerne og andet godtfolk chancen for at høre den kendte – og verdens hurtigste! – irske fiddler Frankie Gavin i Metronomen på Godthåbsvej på Frederiksberg. Med sig har han bandet De Danann.

Dette findes dog i to udgaver, hvoraf det andet med Alec Finn spillede på Tønder Festival i august.

Frankie Gavin og Alec Finn dannede sammen det oprindelige De Dannan tilbage i 1975. Bandet har været et af Irlands mest succesrige og har turneret over hele verden.

For 10 år siden skiltes bandet og Frakie Gavin gik i gang både solo og med andre samarbejder. Efter en del diskussioner om, hvem der har ret til at bruge navnet, er man (tilsyneladende) kommet overens om, at begge bands må kalde sig De Danann.

I den Danmarks-aktuelle udgave er det foruden Frankie Gavin, der i 2010 erobrede titlen som verdens hurtigste fiddler og jo også spiller fløjter, også harmonikaspillerne Barry Brady, Eric Cunningham på percussion og fløjter, Mike Galvin på guitar/bouzouki og sangerinden Michelle Lally. Det oprindelige De Danann havde vekslende sangerinder med sig, som alle fik store solokarrierer bagefter, bl.a. Eleanor Shanley, Mary Black og Dolores Keane.

Dørene åbnes kl. 19 og bandet spiller på Metronomen lørdag aften kl. 20, og det kan næppe blive andet end stærkt underholdende og med masser af swing i. Frankie Gavin er kendt for at integrere andre genrer end lige den traditionelle irske musik – som han dog er noget af en maestro i. Måske giver han sin udgave af Hey Jude, en af verdens bedste sange !!

Det er Copenhagen Folk Club, der har arrangeret denne koncert og mange andre i årenes løb. Man kan altid regne med et ambitiøst program – i maj måned kommer f.eks. den skotske og højtberømmede sanger og guitarist Dick Gaughan sammen med Rod Sinclair og til september står Martin Hayes og Dennis Cahill programmet – og flere andre i løbet af året.

Af Lissen Jacobsen