Fredag d. 10. og lørdag d. 11. november er Klaverfabrikken igen på banen med sin folk-festival, og man kan glæde sig til fine navne. Fredag byder på både Trio Mio og svenske Åkervinda med de fire musikere Iris Bergcranz, Linda Bergström, Agnes Åhlund og Lise Kroner. Trio Mio har også et svensk islæt i form af Jens Ulvsand på bouzouki, guitar og sang, og han er selskab med Kirstine Heebøll på violin og Peter Rosendel på klaver og flugabone. Trio Mio debuterede i 2004. (øverste foto: Kristoffer Juel)

Et af trioens mål er at fokusere på og give nyt liv til både dansk og svensk folkemusik. Med respekt for traditionen spiller de musikken på deres egen, forfriskende måde og gør den kontemporær. Uanset om de spiller rolige, luftige melodier eller kaster sig ud i hurtige, uforudsigelige improvisationer, spiller Trio Mio med virtuositet og intensitet.

Åkervinda Foto: Angelica Hvass

Trioen er gået ind i et samarbejde med netop Åkervinda, hvor de spiller og synger ind i hinandens arrangementer. Sangen/stemmerne forstærker Trio Mios instrumentale sammenspil, og instrumenterne giver god bund og stemning i Åkervindas fine fortolkninger af gamle folkeviser. Mon ikke der kommer en smagsprøve eller flere på dette samarbejde fredag aften, selv om de to bands står som to programpunkter.

De fire kvinder i Åkervinda giver folkemelodier fra den nordiske sangskat nyt liv i moderne og medrivende, vokale arrangementer. De har alle et ben i jazzen og formidler den også i de nordiske viser og tidløse fortællinger på sårbar vis, men alligevel med kvindelig urkraft. Siden gennembruddet ved Århus Vocal Festival i 2015 har Åkervinda turneret i store dele af Europa, USA og Canada. Gruppens andet album blev nomineret til en svensk Grammis for årets folkemusikudgivelse i Sverige.

Morten Alfred Høirup, pressefoto

Festivalens lørdag har Vokalensemblet NOOR og Morten Alfred & Vingården på programmet. NOOR er en a cappella-gruppe med 10 sangere under ledelse af Nini Julia Bang. De synger sange fra hele verden, f.eks. fra Georgien, Korsika, Østeuropa og Skandinavien. Det meste af musikken er gået i arv fra generation til generation, og det er med dyb respekt for de gamle historier og menneskerne bag, at de med deres unikke n NOOR-lyd lader de traditionelle sange leve og leve videre, De er arrangeret og fortolket af Nini Julia Bang.

Morten Alfred & Vingårdens musik tager sit udgangspunkt i guitarist og komponist Morten Alfred Høirups nodebog, ”Ingela’s Waltz – 25 New Danish Folk Melodies”. Trioen, der også består af Charlotte Andersson og Kristian Bugge, byder på alt fra folkemusik, skiffle og balkan til jazz, bryllups- og kirkemusik og sikkert mere endnu. Instrumenterne er sopran- og barytonsaxofon (CA), violin (KB) og guitar, mundharmonika og sang (MA), og musikken præges af de tre musikeres meget forskellige baggrunde. I begyndelsen af 2023 udgav Morten Alfred & Vingården EP’en ”Druer/Grapes. Kristian Bugge har siden 2014 været rigsspillemand, en af kun ca. 20 musikere, der i særlig grad har udmærket sig inden for traditionel dansk spillemandsmusik og har ligesom Morten Alfred Høirup modtaget adskillige DMA-priser. Alle tre musikere har turneret rundt i verden i diverse sammenhænge.

Folk-festivalen i Klaverfabrikken har også to workshops, og partoutbillet koster 300 kr. (150 for unge under 26). Man kan også købe billet til kun en dag. Dørene åbnes for koncerter kl. 19