Der er måske ikke mange musikelskere, som nikker genkendende til navnet Irwin Silber. Han har nemlig ikke en berømt musiker, selvom han var et af de mest aktive individer på den amerikanske folkemusikscene i flere årtier.

Allerede i 1946 grundlagde han med blandt andre Woody Guthrie og Pete Seeger “People’s Song Inc.,” som skulle hjælpe med at skabe og udgive sange om arbejdere og det amerikanske folk. “People’s Song Inc” gik ned i 1949, men allerede to år efter, var den amerikanske journalist klar med en anden idé. Denne var han med til at grundlægge det endnu eksisterende folkemusikblad “Sing Out! ”

Irwin Silber blev som redaktør på bladet indtil 1967. I samme periode udgav han musikbøger og startede sammen med folkesangerinden Barbara Dane det uafhængige pladeselskab Paredon, som hjalp med at udgive musik fra samtidens frihedsbevægelser.

Det var også i sin tid som redaktør for Sing Out!, at Silber i 1964 offentliggjorde et kontroversielt åbent brev til Bob Dylan i bladet. I artiklen udtrykte journalisten skuffelse over Dylans dalende interesse for protestsange og aktivisme og hans øgede interesse for berømthed. Dylan tog ikke pænt mod kritikken, og det er senere blevet spekuleret i om hans sang “Positively 4th Street” er rettet mod Irwin Silber.

Journalisten trak senere sin kritik tilbage, da han som redaktør for den stærkt venstreorienterede tidligere New York-avis, Guardian, erkendte, at Dylan var “en poet – ikke en leder”.

Irwin Silber blev født 17. oktober 1925. Han udgav sin sidste bog i 2006 og døde 8. september 2010.

Thomas Nicholson