logotfTønder Festival er flagskibet for folkemusik i Danmark og har især i seneste to år fået væsentligt mere udenbys mediedækning end før Jyske Vestkysten og Jyllands-Posten (der jo strengt taget er landsdækkende) har altid været der. Lad os håbe, at alle de andre også er med!

Red Molly

Red Molly

Men der er også sket meget. I de seneste tre år har der været stærkt fokus på at forny profilen og præsentere nogle af de amerikanske og canadiske bands, der har succes med en rocket folksound eller folket rocksound. F.eks. The Avett Brothers i 2011 og 2013 og The Deep Dark Woods, men man kan også nævne Red Molly – tre skønne damer og ikke mindst fine musikere, der giver country/americana den glamour, som jo heller ikke skader folk’ens lidt firkantede image. Ligesom mange andre især kvindelige folkemusikere i de seneste snart mange år har kommunikeret, at hverken folk’en eller dens udøvere står for gammeldaws, lidt støvede traditioner, men på alle måder er med på noderne og i takt med tidens trends. Vi kan også nævne Ahab, Adam Cohen, Hudson Taylor og da ikke mindst et af dette års hovednavne, Martha Wainwright.

The Avett Brothers

The Avett Brothers

Men det er – trods tidens større interesse for folkmusikken – ikke nemt at finde den perfekte balance på en festival som Tønder, og under alle omstændigheder har det været en økonomisk vanskelig proces, forstår man. Rigtig mange andre ting spiller også ind, hvad vi ikke her og nu skal forsøge at gøre os kloge på. Men vi mener, at Tønder på ingen måde er blevet ringere af at brede sig ud og samtidig præsentere et super miks af den meget forskellige nye og mere traditionelle musik i nye og interessante rammer. I år holder festivalen 40 års jubilæum og stagneret er den i al fald ikke. Store klap på skulderen herfra og good luck med den festival, der åbner om lidt under tre uger og er årets højdepunkt for mange folkfans. Desværre kom det samlede resultat for festivalen sidste år ikke op på det forventede niveau.

I 2011 skulle man ikke være bange for vand på fotopladserne! Fotos: Per Dyrholm

I 2011 skulle man ikke være bange for vand på fotopladserne! Fotos: Per Dyrholm

Det regnfulde 2011 og mange nye investeringer i hele omstillingsprocessen har betyder stormvejr for festivalen, men en kommunegaranti, der skulle kæmpes hårdt for, har heldigvis sikret jubilæumsfestivalen. Og det kommende program, som er blevet fyldigt præsenteret her på siden, liver mere end godt. Tønder Festival har været en musikalsk, kunstnerisk og publikumsmæssig succes også i den nyudviklede udgave. Lad os håbe at medieinteressen også hænger på i år, for der er god brug for den. At DR sender live under festivalen i programmet ”Madsen” er en af de helt basalt gode ting, der er sket i de seneste fem år. Det ér nødvendigt at brede budskabet ud.

 

www.tf.dk