Den 29. og 30. august sættes der igen særligt spot på otte danske folkbands (heriblandt en enkelt solist og en duo), som i et samarbejde mellem Danish Roots, ROSA, DJBFA og Tønder Festival får en særlig præsentation for udenlandske branche- og mediefolk foruden publikum i den gamle mølle. Visemøllen har været med fra festivalens start for nu 40 år siden og er altid et populært venue, omend ikke synderlig stort. Sidste år blev seks bands præsenteret i et lignende set-up- og hvorfor ikke gentage en succes?

Basco

Basco

Dette års otte bands er allerede kendte navne på den danske folkscene, og alle sammen eksempler på, hvor fint det står til i dansk folk anno 2014, hvor både traditionel, nyskabende og eksperimenterende folkemusik – eller alt sammen  på én gang – lover særdeles godt for fremtiden. De otte bands fortæller på hver deres unikke måde en historie om, hvor alsidig og spændende folk’en er blevet, og hvor mange skæve hjørner den kommer ud i, fordi talentet og interessen for at eksponere det er så enormt.

Basco, både i ”almindelig” udgave og som BigBasco, er altid en oplevelse, og et stort publikum har taget rigtig godt imod begge udgaver. De er helt sig selv (ligesom alle de følgende i øvrigt), og står for både stærkt fascinerende enkeltmandspræstationer og for et ganske forrygende samspil.

Dreamers’ Circus har eksponeret sig på flot vis med på nationalt plan at vinde flere DMA-priser ved sidste efterårs prisuddeling og internationalt på den store scene i Sydneys Operahus. Her  fik trioens violinist Rune Tonsgaard overrakt kronprinseparrets Stjernedryspris. I det hele taget dukker Dreamers’ Circus op i mange sammenhænge.

Jensen og Bugge har musiceret sammen i mere end 10 år. Det er blevet til mange koncerter og  mangt et bal, og duoen har forstået at forny de gamle melodier, som de graver frem af nodebøgerne. Samtidig spiller både Mette Kathrine Jensen og Kristian Bugge på mange andre strenge hver for sig i adskillige sammenhænge.

lys

Jens Lysdal

Jens Lysdal har på det seneste høstet meget hæder syd for grænsen og blev nomineret for bedste folkalbum. Han er kendt for lune, ironi og samtidig skarphed i teksterne og supplerer dem med eminent guitarspil og fortjener –  og endda som eneste solist – denne plads i spotlightet.

Når ottemandsbandet Habadekuk entrer den intime scene i Visemøllen, bliver der trængsel. Men den skal nok holde til orkestrets energiske og fysiske aktiviteter og altid høje humør, hvor de med reels, polkaer, jigs og hopsaer nok skal få væggene til at vibrere i takt.

Kvintetten Himmerland behøver som sådan ikke eksponering. I al fald har de på ganske få år været på mange udlandsturneer: Australien, Canada, Chile, England, Grækenland, Italien, Tyskland og flere endnu, hvor bandet har demonstreret deres helt specielle musik med world-roots-folktoner med nordiske rødder.

Rannok med violinisten Michael Graubæk og Theis Langlands på klaver står for et gennemarbejdet og dygtigt sammenspil med traditionelle toner tilsat duoens eget twist. Begge musikere er kendt fra flere andre bands, men her kan de sammen lege og eksperimentere med traditionerne.

Sidst men bestemt ikke mindst kommer Trolska Polska, som for ikke så længe siden udgav deres første album. Her bliver man omringet af et urnordisk, musikalsk festfyrværkeri, der tændes af Martin Seeberg som frontfigur, når de første sprælske toner bliver slået an.