Udover de sidste navne kommer TF med noget af en sjov overraskelse, nemlig at der bliver tre temaområder: ”Little New Orleans”, ”Little Dublin” og ”Lille Fanø”. Desuden præsenterer festivalen Folk Spot med nye navne fra den danske folkrootsscene. Nr. 39 er i topform.
Når TF selv hævder, at den har sin helt egen identitet, er det faktisk ikke en overdrivelse. Dét har Tønder med et musikudbud, som vitterlig ikke findes på nogen anden festival. Hverken her i landet eller andre steder. Sådan har det altid været, men nu mere end nogensinde. Her er alt fra den nye bølge af indiefolk-bands sammen med store, veletablerede folkroots-navne, traditionel irsk og skotsk, dansk, blues, cajun, fado – bands og solister i et væld af variationer. Samtidig opleves alle koncerter i mange forskellige, ofte intime rammer, hvor kunstnerne er rigtig tæt på deres publikum..
De allersidste navne er nu offentliggjort, og det er notabiliteter fra Louisiana som The Pine Leaf Boys, Red Stick Ramblers og The Revelers. De bliver soundtrack til en af nyskabelserne på festivalen, et særligt ”Little New Orleans”-område, hvor der bliver vild gang i cajunmusik, two step dans, creolerkøkken og Louisianastemning.
Kulturen blomstrer igen i New Orleans og Louisiana, og med den store variation af musiktraditioner, der blandes på kryds og tværs, er New Orleans mere end nogensinde USA´s kulturelle ”melting pot”. Lyden af NOLA, som er de lokales kælenavn for byen, er fest og farver, og det er præcis den stemning, du kan opleve i Tønder Festivals NOLA-område.
Her præsenteres massivt det bedste af den nye generation af musikere, der er brudt frem i det sydvestlige Louisiana. Pine Leaf Boys, som gør genren levende for et større og yngre publikum, The Red Stick Ramblers fra Baton Rouge blander cajunmusikken og halvtredsernes populærmusik og lader western swing mødes med twang, tidlig ska og countryvalse. Musikerne i The Revelers kommer fra både Pine Leaf Boys, The Red Stick Ramblers, Steve Riley & The Mamou Playboys og fra Cedric Watsons band Bijou Creole. Tilsammen er de indbegrebet af den nye lyd fra Louisiana, hvor genrer og stilarter blandes, men altid med den karakteristiske en-radede cajun-harmonika i lydbilledet.
Spejlteltet “Palais des Glaces” bliver i år suppleret med ”La Gaieté” med den nye cajunrestaurant. Omkring de to spejltelte vil det være som at komme et smut til New Orleans og Louisiana med creolerbaren “Madam Laveau” i nye rammer, en cajun-grill, en retro “American streamer” kaffevogn og sidst, men ikke mindst en lille udendørs “Front porch scene”.
Vores egen Fanø får fokus på sine musik- og dansetraditioner. ”Lille Fanø” holder blandt meget andet danseworkshop og stort Fanø-bal lørdag. Og den irske musikkultur får sit eget område, ”Little Dublin”, omkring festivalens irske pub i det gule hus på festivalpladsen. Pubben vil genlyde af irsk og skotsk musik – og er stedet, hvor såvel professionelle som amatører kan mødes omkring jamsessions. Med frisktappet Guinness til.
De seks udvalgte Danish Roots-band på årets Folk Spot er Asynje, Nordens Tone, Trias, Svøbsk, Tradish og Fromseier/Hockings. Hvert år optræder danske roots- og folkemusikbands på spillesteder og festivaler i store dele af verden, hvor de spiller musik, der har rødderne solidt plantet i den danske tradition, og samtidig har de et stærkt og nutidigt udtryk, der brænder igennem også internationalt. Her er fuld gang i både traditionel og nykomponeret musik fra Danmark og verden omkring os – arrangeret for sang, lyre, nøgleharpe, elektronica, violin, drejelire, fløjte, bouzouki, mundharpe, bodhrán, guitar, djembe, trædeorgel, saxofon, kontrabas, piano, jødeharpe, cajun, harmonika, bratsch – og meget mere.
Et festivalarmbånd til alle dage koster 1.190 kr., torsdag koster 500 kr., fredag 600 kr., lørdag 600 kr. og søndag 500 kr. Der bliver kun sat et begrænset antal enkeltdags-armbånd til salg. Salget starter mandag den 24. juni. Se mange flere detaljer også om billetter samt hele det velspækkede og stærkt veloplagte program på www.tf.dk