Ivan Bjerre Damgaard. Foto Poul Bjerager

Ivan Bjerre Damgaard. Foto Poul Bjerager

Danmarks Rigsspillemænd holdt åbne opspil i lørdags på Præstøs nordiske musikfestival. Opspillene trak fulde huse i Danseladen, og publikum lyttede intenst i de to timer, det varede. Klapsalverne efterlod ikke tvivl om publikums begejstring for musikken og for hele initiativet med rigsspillemænd i Danmark.

Anne Grete Kamiles, den karismatiske leder af Musik over Præstø Fjord, bød velkommen og udtrykte sin store glæde over endnu en ny forgrening i det danske folkemusikmiljø: Rigsspillemandsordningen. Formanden for Danmarks Rigsspillemænd Poul Bjerager forklarede om hele rigsspillemandsordningen, dens opståen, formål og virkemidler: ”Vi ønsker ikke at tilbede asken af en ild, der er brændt ud, men vi ønsker, at der fortsat bæres godt brænde til traditionsmusikkens bål”’, sagde han bl.a.

Henrik Jansberg lagde for med en stribe traditionsvigtige numre fra sin hjemegn i det midtjyske. Pia Nygaard spillede den sjældent hørte musik fra Mandø. Sydvestsjælland er Anja Præst Mikkelsens ophav, og hun gav smagsprøver på spillemanden Gunnar Jensens musik og danse derfra. Ivan Bjerre Damgaard har været med til at indsamle den særprægede musik på Læsø. Sidste kandidat var Jørgen Dickmeiss, der særligt spillede musik efter den gamle Himmerlandsspillemand med tilnavnet Jyde-Peter.

Opspillene blev overværet af tre danske og fem svenske rigsspillemænd. Svenskerne var imponerede over det danske set-up i rigsspillemandsordingen: Skriftlig dokumentation, en times lukket opspil og så fire numre i offentligt opspil. ”Det var meget fint spil hele vejen igennem af alle kandidater”, syntes Peter Puma Hedlund. Mats Eden mindedes, hvor utroligt glad han blev, da han fik bronzemærket:  ”Det var så stort, at jeg svævede i mange dage.

Anja Præst. Foto Poul Bjerager

Anja Præst. Foto Poul Bjerager

Laif Carr syntes, at rigsspillemandsordningens store betydning er, at folk begynder at øve sig for at spille op, at få diplom, bronze og til sidst måske endda sølv: ”Musikken og spillemændene bliver bedre og bedre, som de kravler op ad stigen’.

Poul Bjerager var meget tilfreds med opspillene: ”De var eksemplariske, fordi alle havde koncentreret sig og fordybet sig i en bestemt tradition. Det giver kvalitet og mangfoldighed i traditionsspillet og folkemusikken.”

Hvilke hædersbevisninger, der tildeles, afgøres i efteråret, når bedømmelsesudvalget sætter sig sammen og drøfter de optagelser, der blev gjort. De tre første kandidater mangler endnu et lukket opspil, så for dem bliver der i første omgang tale om en foreløbig bedømmelse. Opspillene blev rundet af med, at hver af de svenske rigsspillemænd spillede et nummer, og begejstringen ville ingen ende tage. Der påregnes lukkede opspil til vinter og åbne opspil igen næste sommer. Følg udviklingen på www.rigsspillemand.dk