Ildsjæl, økologisk landmand, musiker mm. Eskil Romme har til næste år 20 års jubilæum som festivalarrangør. Festivalen foregår altid i begyndelsen af juni, men resten af året byder han og musikforeningen på et større antal koncerter. På fredag 30. september spiller den irske gruppe Patrick Street.

Bandet har spillet sammen on and off i mange år indimellem deres mange andre musikalske gøremål. Med jævne mellemrum genoplives Patrick Street, som i årenes løb har spillet over det meste af verden. Den måske bedst kendte i Danmark er sanger Andy Irvine (mandolin med mere), som ganske ofte spiller solo i Danmark, hvor han også har gæstet Halkær Kro og Kulturhus – i øvrigt også sammen med Patrick Street. Tilbage i 1970erne var han med i Planxty, der fik stjerne- og kultstatus og nærmest fik æren for den irske ”folk revival”, som skete i de år. Da de gik sammen igen for en kort bemærkning i 2003 vakte det uhørt vild jubel i Irland, hvor de højst sandsynligt venter på, at det skal ske igen. Også Patrick Street har stjernebesætning med Andy Irvine, Kevin Burke, John Carty og Arty McGlynn. Man kan forvente en stor aften i den traditionelle irske musiks tegn og med instrumenterne i de allerbedste hænder.

I 2012 bliver Halkær Festival uden tvivl noget ganske særligt (igen). For da skal de første 20 år fejres. Eskil Romme og andre ligesindede mente i 1992, at der skulle være musik på den kro, de havde købt, og få år efter begyndte den til formålet etablerede musikforening også at afholde koncerter fra september til juni. Siden har et utal af musikere fra alle verdens hjørner spillet på Halkær Kro og Kulturhus uden for Nibe godt 20 kilometer vest for Aalborg. Her er koncert cirka to gange om måneden. Eskil Romme, som booker musikken, fortæller, at der er et solidt publikum, og at det egentlig går godt. Han sørger for, at der serveres masser af forskellig folk, roots og verdensmusik på kroen foruden rock, pop og jazz.

– For 15 år siden havde vi næsten udelukkende irsk, skotsk og amerikansk musik, også fordi min egen interesse lå der dengang. Men der er jo sket et generationsskift, og ikke alle kender folk som Andy Irvine og Patrick Street. Der skal et større PR-arbejde til at tiltrække et helt ungt publikum, men mange af dem har fået øjnene op for vores festival, og det smitter af på koncerterne resten af året, siger Eskil Romme, som er glad for, at de garvede musikere i Patrick Street lægger vejen forbi Nibekanten.

Allerede den 14. oktober står den færøske sangerinde Eivor Pálsdottir op på Halkærs scene, hvor det unge, irske band Béoga også spiller. Senere kommer Peter Viskinde samme aften som Sophisticated Ladies (29. oktober), og den 18. november bliver det Harald Haugaard og Helene Blum foruden Baltic Crossing. I starten af december cubansk salsa – så ja, spændvidden er stor.

– Det er meget vigtigt for os altid at holde kvalitetsniveauet, understreger Eskil Romme.

Den 20. Halkær Festival finder sted 1., 2. og 3. juni 2012 med bl.a. Benny Holst Trio og Habadekuk på programmet.

www.halkaer.dk

Lissen Jacobsen