På Newport Folk Festival spiller blandt mange andre to bands, som snart kommer til Tønder, nemlig Deer Tick og The Deep Dark Woods.

I denne som de fleste andre weekender mellem juni og september er der enormt mange folkfestivals i gang rundt omkring i verden. Storbritannien og USA har formodentlig mindst én hver weekend. Mange af dem har eksisteret i rigtig mange år – længere end vores egne Tønder og Skagen Festival, som dog er rigtig godt med.

Deep Tick Pressefoto

F.eks. Cambridge Folk Festival, som er gået i gang i dag torsdag d. 26. juli for 48. gang og den, man nok kan kalde ”mother of all folk festivals”: Newport Folk festival i staten Rhode Island, som for gang nr. 53 spiller denne kommende lørdag-søndag med ”opvarmning” med Wilco m.fl. fredag aften.

Kun en enkelt gang desværre har jeg (endnu) haft fornøjelsen af selv at opleve Cambridge Festival, der finder sted på et forholdsvis lille areal i udkanten af den historiske universitetsby med (dengang) to større scener og nu også flere mindre til især upcoming bands og sessions.

Blandt navnene i år er der faktisk et dansk islæt, nemlig Habadekuk, som virkelig er i gang med et forrygende år med koncerter i mange lande. Det bliver spændende at høre, hvordan englænderne tager imod de danske gutter, men jeg er nu ikke i tvivl om, at de vil sætte det åbne telt og også alle udenfor, i kog! Jeg tror, at det engelske festivalpublikum sagtens kan overtales til at forlade de medbragte havestole og tæpper for at danse med. Af festivalens hjemmeside fremgår det, at der er kommet lidt flere restriktioner i forhold til stole og tæpper samt en anmodning om ikke at fylde for meget og nærmest bygge en lejr, som mange har (haft) for vane på engelske festivaler.

Andre navne på festivalen er The Unwanted, som forhåbentlig snart kommer til Danmark igen, June Tabor & Oyster Band, Billy Bragg, der fejrer Woody Guthries 100 år, Clannad, Seth Lakeman, Joan Armatrading, John Prine OG mange, mange andre. Gid man var der!

Så til USA

Det samme kan man sige om Newport Folk Festival, som modsat de fleste andre nøjes med to dages festival, dog med Wilco på plakaten med et par andre fredag aften i et indendørs venue, såvidt jeg ved.

Deep Dark Woods Pressefoto

Blandt de mange navne finder man mange, som også er blevet store her i landet, eksempelvis Iron & Wine, Conor Oberst og ja, Jackson Browne. Også Alabama Shakes, Guthrie Family Reunion (der jo også så småt er på vej til Tønder) og altså både Deer Tick og The Deep Dark Woods, som får deres Danmarks-debut netop på Tønder Festival. Her er mange andre bands, som ikke har nået os (endnu), med opfindsomme navne. Hvad med Trampled By Turtles?

Men med i Newport, Rhode Island er også et stort, skandinavisk navn, nemlig de to megapopulære, svenske søstre i First Aid Kit!

Newport Folk Festival kalder sig selv ”bedsteforældre til de moderne festivaler” og målretter sig mod et publikum, der ”kræver innovation, men værdsætter tradition”, og de mange forskellige navne bekræfter, at grænserne rykker sig i takt med tiden.

Pete Seeger har (selvfølgelig) haft mere end en finger med i spillet, og det var her både Joan Baez og Bob Dylan (senere, i 1963) fik et stort gennembrud.

Måske skulle man begynde at spare sammen til næste år. Eller året efter med det skæve/runde jubilæum 55.Også til Cambridge, som i 2014 runder de 50 år.