Godt halvanden håndfuld navne er nu blevet tilføjet årets TF-program, men samtidig har et af de største meldt afbud, nemlig Arlo Guthrie, som mange ellers nok har glædet sig til. Festivalen beklager og håber, at AG kommer en anden gang. De netop annoncerede navne kommer fra hhv. Irland, Skotland, USA, Canada og Danmark og viser enorm bredde. En række danske musikere og synger spiller Leonard Cohen-hyldestkoncert.

Saint Sisters

Den amerikanske singer-songwriter, 57-årige Mary Gauthier, har vi haft glæde af før, og hun er garant for intense, nærværende og ofte lavmælte ”sad songs”. Man kan aldrig komme for dybt ned, mener hun, og hendes eget liv skinner igennem i hendes sangskrivning. På seneste album fra 2018, “Rifles & Rosary Beads”, handler sangene dog om amerikanske veteraner, og de er skrevet sammen med nogle af disse og deres familier. De handler de om krigstraumer, sammenhold, kammeratskab og det svære liv som hjemvendt soldat, og det er historier som meget bedre kan fortælles som sange, mener MG. Albummet fik prisen Best Album of the Year ved International Folk Awards 2019. Mary Gauthier er født i New Orleans og har selv en historie, der har kunnet inspireret til de alvorlige sange.

Endnu et gensyn, nemlig med Irish Mythen, som elsker Tønder Festival og den hende. Hun har da også vundet mange publikumshjerter med sin imponerende vokal og intense tilstedeværelse på scenen. Mythen er fra Irland, men bor glad og fro i Canada, hvor hun turnerer flittigt ligesom i USA og især Australien. Hendes stemme kan være både blød og bevægende, rusten-rå og altid med power i. Seneste album hedder “Deep Dark Woods” og er fra efteråret 19.

Fra USA kommer et for os nyt og spændende bluesnavn: Sanger, guitarist, sangskriver og trommeslager Cedric Burnside på 41. Han er et efterspurgt navn på den amerikanske bluesscene, hvor han kombinerer klassisk country & deltablues med elektrisk storbyblues. Han født ind i bluesmusikken som barnebarn af bluesmusikeren R. L. Burnside og søn af trommeslageren Calvin Jackson. Allerede som 13-årig turnerede han med sin bedstefars band, og han har vundet prisen som Drummer of the Year flere gange ved den årlige Memphis Blues Awards. Han har en række udgivelser bag sig – både i eget navn og som Cedric Burnside Project. Hans albums fra hhv. 2016 og 2018 blev begge nomineret til en Grammy.

Coig Foto: Ryan MacDonald

Bandet Còig er fra Canada, nærmere betegnet Cape Breton. Kvartetten består af Rachel Davis og Chrissy Crowley, begge på violin, multiinstrumentalist Darren McMullen og pianisten Jason Roach. De leverer hurtige reels med uafbrudt foot-tapping, og de skotske rødder i musikken på Cape Breton høres klart, når Còig tager hul på en omgang klassiske dansemelodier. De har spillet sammen siden 2010 og udgav i 14 den prisbelønnede debut “Five”. “Rove” blev belønnet med en East Coast Music Award og med en JUNO Award-nominering. Còigs seneste album hedder “Ashlar”. Uden tvivl endnu en fed omgang musik fra øen med de stolte musiktraditioner.

Nye på TF er den kvindelige duo Saint Sister fra Irland, og de lover godt. Morgan MacIntyre og Gemma Doherty skal i foråret til USA og Canada, hvor de er special guests på bandet Keanes turné. De to unge musikere har spillet sammen siden 2014 og blev i 2018 valgt som “The Best Irish Act” i en afstemning i The Irish Times. Irerne har taget dem og deres unikke lydbillede til sig. Det er inspireret af traditionel irsk harpe-musik, folkesangere fra 1960’erne og så også et ambient elektronisk univers, som deres smukke stemmer smyger sig rundt i. Efter en EP i 2015 kom i 18 deres album “Shape of Silence”, som har politiske undertoner om et Irland, der ikke længere fungerer (mener de åbenbart). Men de disker også op med versioner af rocksange, f.eks. Bruce Spingsteens “Dancing in the Dark”.

Cedric Burnside

Lad os hoppe til Skotland og Red Hot Chilli Pipers. De kilt-klædte skotter har før (i 2017) udsat TF- publikummet for noget af en fest med deres hæsblæsende sækkepibe-coverversioner af rock- og popklassikere garneret med marchtrommer og rockbacking. Bandet er ret så hotte i deres hjemland, hvor deres navn ofte i farten forveksles med det amerikanske band med næsten samme navn. Gennembruddet kom i 2007, da de deltog i talentprogrammet “When Will I Be Famous” på BBC. Det blev de så med deres musik

og sceneshow, som nok ikke er set magen til. De har turneret i bl.a. USA, Kina, New Zealand, Dubai og Indien. De kommer med 100 procent festgaranti, lover festivalen.

Mary Gauthier

Skotter er de også i sekstetten Blazin’ Fiddles, (øverste foto) som naturligt nok har violinerne helt fremme i front. Bandet har eksisteret i 22 år, og i 2020 spilles de gode violiner af Jenna Reid, Bruce MacGregor, Rua Macmillan og Kristan Harvey, som hver medbringer traditioner fra hver deres del af Skotland. Klaveret spilles af Angus Lyon og guitaren af Anna Massie. Blazin’ Fiddles’ repertoire består af både traditionelle og nye melodier, som alle spilles med fuld power. Bandet har udsendt syv albums, det seneste er “The Key” fra 2017. Siden har de turneret, bl.a. med Karen Matheson og Emily Smith som special guests.

Og så er der hyldestkoncert til Leonard Cohen, hvor en række dygtige danske sangere og musikere fortolker hans sange. Cohen gik bort i november 2016, og han blev 82 år. Kun få uger inden sin død havde han udgivet albummet “You Want It Darker”, og albummet ”Thanks for the Dance”Posthumt kom ud posthum i efteråret 19. Cohens sangkatalog er stort og af højeste kvalitet, og virkelig mange er blevet klassikere. Sangene synges på originalsproget, og dette hyldestkoncert-koncept første gang for snart tre år siden og har været rundt i Danmark flere gange, senest i januar i år til udsolgte huse. I Tønder spilles den særlige hyldestkoncert for sidste gang. De medvirkende solister er Signe Svendsen, Sara Indrio, Bjørn Fjæstad, Steen Jørgensen, Mike Andersen og Claus Hempler. Bandet på scenen er velkendt i Tønder, for det er Palle Hjort, keyboards, Lars Skjærbæk, guitar, kor, Troels Skjærbæk, bas, kor, og Mads Andersen, trommer. Mon ikke Cohen endnu engang bliver et tilløbsstykke.