Det store folkeorkester Mynsterland med hele 12 medlemmer udgav for et par uger siden deres tredje EP, og den er god. Rigtig god. ”Live fra Svendborg Teater” består af optagelser fra en stort opsat gallakoncert på (naturligvis) dette fynske teater, og det var kulminationen på en turné. Koncerten fandt sted d. 5. maj sidste år, og der er forår, glæde, spillelyst, energi og feststemning hos det unge orkester, men da i høj grad også hos publikum.

Bandet havde selv sat koncerten op, og de gentager succesen om lidt mere end syv uger, nemlig 1. juni. Samme sted og denne gang med lysproduktion og hemmelige gæster. Og en succes – det var det. Mange af Mynsterlands medlemmer er fra Sydfyn, så Svendborg Teater er nærmest en hjemmebanekoncert, mener en af de to sangere i bandet Justine Boesen, som også spiller harmonika.

Tydeligvis har alle den herligste aften, og det skinner så skønt igennem denne udgivelse med seks numre på tilsammen nogle og tyve minutter. Som Mathæus Bech, bassist i Mynsterland, siger det, så er ”vi primært et liveband. Det er på scenen foran et hujende og klappende publikum, at vi spiller vores allerbedste, så en live-EP føles helt naturligt”. Men hvad med en hel CD, folks? Mon ikke den kommer?

På godt tre år er Mynsterland blevet et populært og eftertragtet folk-band, og de fortjener det. De 12 unge musikere er dygtige og ambitiøse, og kombinationen af de mange violiner, to smukke stemmer og diverse flere instrumenter er vanvittig flot. Det hele udføres med overvældende energi og kæmpe spilleglæde, men også med nænsomhed og ynde. Som de også selv har sagt, så kan man høre, at de elsker at spille sammen, selv om det ikke kan være nemt at samle så mange.

Justine Hald

Publikum forføres og rives med, også her i Svendborg Teater, der er gammelt og smukt med rødt velour, lysekroner, balkoner, polstrede klapsæder og et dejlig slidt, sort scenegulv og har plads til 350 publikummer. Og det var der – helt op til øverste balkon.

Den digitale EP indeholder fire nye, originale numre og to, som de selv kalder ”greatest hits”. Numrene fra start til slut er ”Myldretid”, “Schottish 1224”, ”Glæden/Hold On”, ”EADG”, ”Blå Haia” og den traditionelle ”Kærlighedstræet/Hultkläppen”. Komponisterne til disse er Mathæus Bech, Maja Aarøe Frese og Silje Waaler Pedersen.

Mynsterland består af hele fem violinister: Henriette Ambæk Flach, Sofie Bollen, Jonas Clausen, Gunver Lindeskov Søgaard og Lotte Wind, Justine Hald Boesen og Maja Aarøe Frese på sang og hhv. harmonika og cello, af Martin Strange Lorenzen på clarinet, Silje Waaler Pedersen på mandolin, Michael Hornhaver Mortensen og Sebastian Bloch på guitar og Mathæus Bech på kontrabas foruden mix & master. Jesper Findshøj var lydmand.

Mynsterland spiller på Midtfyns Festival, der genopstår i år, d. 25. maj, på Teatermuseet i Hofteatret i København 29. ma, Tobakken i Esbjerg 30. maj og Kirsten Kjær Museum, Frøstrup, 31. maj. Og altså igen på Svendborg Teater d. 1. juni.

https://youtu.be/jQPp8eF32T8

GO Danish Folk Music

www.mynsterland.dk