Folkemusikken har gennem årene i stigende grad været præget af genreblandinger. Eller jeg burde nok rettere betjene mig af den engelske term ”roots” til betegnelse for musik, der nok tager udgangspunkt i, men bygger videre på traditionel musik.

Som Os kalder deres musik for nordisk folk fusion. Betegnelsen ”nordisk folkemusik” anvendes i stigende grad, men giver i en traditionel kontekst ikke mening. De enkelte nordiske lande har deres forskellige traditioner, som ikke alle har så pokkers meget med hinanden at gøre.

Annelene 

”Nordisk” kunne nærmere anvendes til at betegne den skabte blanding af elementer fra danske og svenske traditioner, som udspringer af konservatoriets folkemusiklinje. De studerende har i stigende grad udvist interesse for og engagement i de svenske traditioner, hvilket i mest hørbar grad hos violinisterne har udmøntet sig i den nævnte musikalske blandingsdialekt. Den kunne kaldes ”folkekonsk”. Ofte er det svært at høre forskel på violinister med baggrund i uddannelsen.

Det er nu nok nærmere egentlige genreblandinger, der menes med anvendelsen af begrebet fusion. Sammenstillingen af stryg og blæs antyder en relation til elementer fra jazzen, hvilket bandet da også vedkender sig. Ligeledes antyder tilførslen af en rytmesektion en fusion med de øvrige rytmiske genrer.

Blandingen af de traditionelle instrumenter med blæsere og rytmesektion anvendes med stigende udbredelse af bands, der vil andet og mere end at spille til bal i forsamlingshuset, og som derved har omdefineret deres musik til koncertanvendelse. Således er også præmisserne hos Som Os, og på den må de vurderes.

Trods det at ”Mosaik” jævnfør ovenstående ikke rummer banebrydende nyskabelser, er det ikke ligegyldig musik, som fusionsbandet har skabt. Udover det nævnte rummer besætningen tillige en guitar, og samtlige musikere med deres forskellige genremæssige baggrunde betvinger ganske kapabelt deres instrumenter. De gør det tillige med et musikalsk og teknisk overskud, der tillader dem at vise energi og udtryk, også i de improvisatoriske passager.

Som Os har stillet os såvel vinyl- som cd-udgivelse af musikken i vente sidst på året eller senest først i 2024, men indtil da må vi nøjes med den digitale. Af den grund er det i skrivende stund ikke lykkedes overtegnede at finde oplysninger om komponister mv. Derved kan rette vedkommende ikke krediteres for udmærkede kompositioner og ikke mindst arrangementer. Da violinisten og komponisten Annelene Toft Christensen fremstår som initiativtager til Som Os, er et kvalificeret gæt, at hun kan tilskrives i hvert fald en del af musikken, men nærmere må afventes.

”Mosaik” giver os energisk og swingende folkjazz-fusionsmusik, indpakket i et stort og pågående lydbillede. Måske fungerer Som Os bedst i levende live foran et publikum, hvor de er løst fra studiets mere bindende rammer og kan frisætte deres musikalske legesyge.

https://www.facebook.com/somosdk/ Som Os | Spotify