Den norsk-svenske kvintet Sver har omkring 10 år i tasken, og efter de seneste års samarbejder med diverse andre artister er den nu klar med fjerde album i kerneformationen, betitlet ”Reverie”. Dagdrøm betyder det på et mere forståeligt mål.

Musikken er rent instrumental, udført med en instrumentsammensætning af violiner, bratsch, hardingfele (Olav Luksengård Mjelva og Ander Hall), toradet trækharmonika (Leif Ingvar Ranøien), guitar (Adam Johansson) og slagtøj (Jens Linell). På en enkelt nær er der tale om nykompositioner af flere af kvintettens medlemmer, men der efterlades ingen tvivl om inspirationen fra både den norske og den svenske traditionsmusik – også selvom musikken i enkelte stykker frigør sig fra udgangspunktet og udfolder sig som fri kompositionsmusik, specielt markant i den afsluttende Love Boat.

Arrangementerne er en interessant kombination af en traditionel og en nutidig rytmisk tilgang, sidstnævnte ikke mindst udtrykt med rytmegruppen af guitar og især slagtøj. Som gennemgående hovedregel er strygere og trækharmonika unisont melodiførende med slagtøjet som et velvalgt fremtrædende element i lydbilledet. Derimod er guitarens svagt hørbare placering knapt så velvalgt i disse ører, når der lige ses bort fra de stykker, hvor den har solosekvenser. Ikke overraskende drejer det sig om kompositioner af netop guitaristen.

At Svers fem musikere demonstrerer tekniske og spillemæssige kvalifikationer på et tårnhøjt niveau er til gengæld ikke til debat. De har gået til det, som vi siger på de her kanter. Oveni handelen får vi de kompetente kompositioner smidt i hovedet med en virilitet og dynamik, der i sine passager blæser håret tilbage og i andre ulmer af lokkende lyrisk nærvær.

Tag lige og giv de her gutter en lytter.                                                                                                                                        

www.sverfolk.com

www.facebook.com/sverfolk

www.youtube.com/results?search_query=sver