”Det begyndte i sommeren 2008, hvor jeg sad sammen med Nina Greve Roesen på Nordisk Spillelejr på Lyø, og hun fortalte om det fantastiske træf ”Musik ved Siljan”, som er blevet afholdt siden 1969. Og Nina talte om, at det ville være dejligt, hvis vi kunne lave et lignende arrangement herhjemme, og det var jeg med på med det samme og sagde: Det arrangerer vi da,” fortæller Anne Grete Kamilles, der ligesom Nina har rødder tilbage til Folkets Hus på Nørrebro, og som sagt så gjort, blev Nina’s ide ført ud i livet, og sidste år afholdt foreningen Musik over Præstø Fjord, hvor Anne Grete Kamilles er formand, sit første Nordiske Folkemusik Træf.

Og det blev fantastisk. 600-800 mennesker skabte en magisk stemning i den smukke natur. Rundt om Dansetræet svævede fødderne under stjernerne til akustisk musik. Dansegulvet bygges under et stort smukt valnøddetræ midt i parken, det er en gammel dansk tradition.

Musik over Præstø Fjord afholdes ude i den smukkeste danske natur og der er buskspil alle vegne på plænen, ved kæret, i baren, under træerne. I ”Danseladen”, en gammel trælade fra dengang Bredeshave var et landbrug, der spilles dansk og svensk spillemandsmusik, noget smukt traditionelt og noget helt moderne, så danserne udfordres på skønneste vis, mens der jammes.

”Professionelle musikere har gratis adgang, for vi ønsker at have en masse buskspil på højt niveau. Så de professionelle kan finde sammen og bliver inspireret af hinanden, og fritidsmusikere får spillet med folk, som de aldrig før har prøvet at spille med,” fortæller Anne Grete og forklarer: ”Man skal bare maile sit navn til mig, og hvilket forbund man er medlem af, så bliver man skrevet på gæstelisten”.

I år afholdes finalen i Danske Mesterskaber i Folkemusik for første gang i Danmark, og det bliver afgjort lørdag under Musik-træffet.

”Vi har også inviteret konservatoriestuderende fra Odense og Malmø, som kommer og spiller sammen i dagene før træffet, og så spiller til dans fredag aften. Det bliver super spændende,” lyder det entusiastisk fra Anne Grete.

Anne Grete fortæller om dette års program: ”I Viseteltet synger og spiller blandt andre Tobias Trier med Peter Pyskow og Søren Korshøj, og Stanley Samuelsen synger færøsk. Fin Alfred synger og Morten Alfred spiller skønne gamle viser, Stine Michel deltager med Frejas Viser, Professerne og MC Hansen er på, så vi har et flot og varieret program i Viseteltet. Det samme gælder for Danseladen, hvor Langlinken åbner ballet fredag, og Habadekuk med Kristian Bugge vil få taget til at lette lørdag aften. Vi skal også høre Mats Berglund, Pørtners Komplot, Familien Carr, Køkkenorkesteret, samt de nykårede danske mestre i folkemusik, som jo dermed har kvalificeret sig til at deltage i Nordisk Mesterskaber i svenske Sälen i november.”

Så Anne Grete kommer med en opfordring: ”Inviter familien med til en herlig weekend. Ikke mindst børnefamilier kan have stor fornøjelse af at deltage. Der er Børnetelt med Gøglerkasse og hoppepude. Lørdag er der rytmik for de små og workshops for de større. Der er en Naturlegeplads i skoven, og masser af plads at være på. Spejderne kommer og laver bål og sætter svævebane op. Der er boder og mulighed for at få massage, og dermed støtte Sunway børnehjem i Indien. Man kan selv medbringe mad og tæpper og hvad man har brug for, eller man kan købe det i baren. Her er masser af muligheder så bare kom alle sammen!”

Træffet er i år udvidet, så det begynder torsdag og først slutter søndag aften, hvor Henrik Jansberg og Malene D. Beck spiller op til ”Afskeds og Oprydningsfest”.

Forberedelserne til årets festival begyndte allerede inden den første blev afholdt i 2009, og arrangørerne har de første planer og tanker klar for Folkemusik-træffet i 2011!

Anne Grete og de øvrige frivillige i foreningen Musik over Præstø Fjord har ikke tænkt sig at stoppe ved den nuværende form.

”Vi vil gerne have udbygget festivalen med verdensmusikken, især fra de baltiske og nordiske lande. Og så vil vi gerne udvide samarbejdet med konservatorierne i vore nabolande. Vi har også et ønske om at lave samarbejde med forskellige genre, og har etableret et samarbejde med Maria Frey, lederen af Storstrømmens Kammerensemble. De har et projekt der hedder ”360 grader rundt om musikken” og næste år er det folkemusik, der er på som deres program. Kammerensemblet vil sammen med Rune Tonsgaard og hans band Ale Carr, og Nikolaj Busk spille en koncert på Musik over Præstø Fjord. Så håber vi at vi kan få ca. 3.000 betalende til vores festival, for så kan det løbe rundt økonomisk, og der er plads til mange flere!”

Og med den positive indstilling og arbejdsiver, der lyser ud af Anne Grete Kamilles, skal arrangørerne fra foreningen Musik over Præstø Fjord nok nå deres mål for spilletræffet, der støttes af DJBFA, DMF, Region Sjælland, Næstved Kommune, Tuborgfondet og Fondet for Dansk-Svensk Samarbejde.

www.folkemusik.com