Hvis man ikke vidste bedre ville man tro, at Marianne Green er indfødt irsk sangerinde. Når man har hørt hende synge irske eller gæliske sange, eller set hende danse traditionel irsk stepdance, bliver man overrasket, når man får at vide, at hun er dansk, født nord for København. Hun har en italiensk mor og en dansk/engelsk far, og netop denne kulturelt miksede baggrund har ifølge hende selv været årsagen til, at hun har været modtagelig overfor den irske musik, selv om hun som barn begyndte at spille saxofon. Hendes far havde altid en plade på grammofonen, og hun opdagede her farens samling af irsk musik med blandt andre The Dubliners.

Senere fandt hun mere irsk musik på biblioteket, da det var før internettets tid, og det blev fulgt op af riverdance, festivaler, koncerter og irske jam sessions.

Hun fik kontakt med den irske musik, og begyndte at optræde med Ash Plant og Trad Lads for godt 10 år siden. Senere kom Julie Mørk med i de to bands, og sammen med hende dannede Marianne Green danseensemblet ”Green Steps” i 2003. Året efter åbnede Marianne Green og Julie Mørk ”Dark Green School of Irish Dancing” i Hellerup, og det er den eneste professionelle skole i Danmark med irsk dans.

Om interessen for den irske musik fortæller Marianne Green: ”Det kom stille og roligt, jeg blev nysgerrig og begejstret og blev inspireret hen ad vejen. Det der begyndte som en passion, endte med at jeg kom dybere ind i musikken og det liv der er der, og hvad der fulgte med af kulturen. Jeg har arbejdet hårdt de seneste 10 år med musikken og alt hvad der ellers er beslægtet med det, og har også fundet mig selv i det, og ved hvem jeg er i den sammenhæng. Så jeg har fundet mit eget udtryk.”

Det har nu udmøntet sig i, at Marianne Green har udsendt sit debutalbum ”Dear Irish Boy” med 12 sange, hvoraf hun selv har komponeret de to. Men det har været hårdt arbejde. Hun begyndte på albummet for tre år siden, og det er blevet til adskillige besøg i Irland, hvor det også er blevet indspillet i County Down.

Den 31-årige Marianne Green husker det første besøg i Irland: ”Jeg gik ind i en musikforretning, men kunne slet ikke bestemme mig for at vælge noget, så jeg lukkede øjnene og stak hånden ned og valgte en. Senere fik jeg kontakt med musikere i København, der spillede irsk musik, og så kørte det derfra.”

I sidste uge blev Marianne Green interviewet på BBC Radio Ulster, og intervieweren kunne slet ikke forstå, at hun ikke var irsk, da den unge danske sangerindes sprog og udtalelser lød så autentiske.

Marianne Green har ikke nogen direkte forbindelse til den danske folkemusik: ”Jeg kender ikke så meget til danske folkemusik, for mig er det ligesom Balkan eller andet musik, men jeg vil da ikke udelukke, at jeg en dag vil synge på dansk.”

Den unge sangerinde med den meget fine og smukke stemme kan opleves i forbindelse med Tønder Festivalen hos Hagge’s 26. august.

www.mariannegreen.com