Nordisk folketone når den er bedst!

Når fire nordiske musikere fra Danmark, Sverige, Sverige/Finland og Norge sætter sig sammen i samme studie, må det nødvendigvis resultere i en nordisk folketone, der både kan defineres ud fra instrumentering, uddannelse og baggrund.

Alle fire musikere er konservatoriemusikere. Det behøver ikke nødvendigvis at betyde noget. Jeg har overværet adskillige nordiske jamsessions, som ikke lettede, før der sneg sig en irsk bodhran ind. Min skepsis var derfor stor, da CD’ens første nummer, den tydeligvis finske “Kaukana Lånesså”, fandt vej til mine ører. Men da sidste nummer “Høst i Helsinki” sluttede, havde jeg været  på en fantastisk nordisk vandring, der startede på Lolland og sluttede et udefinerbart sted mellem Grieg og et finsk forsamlingshus i Karelia.

Benjamin Bech, klarinet og basklarinet, skriver i et vedlagt brev, at selv om de fire musikere studerede sammen, og at det lå i kortene, at de fire musikere også skulle spille sammen, skulle CDen være mere end bare et skoleprojekt. Tranotra er mere et musikalsk forum. Og et vellykket et. Der er ikke så meget legeplads på CDen, arrangementerne er stramme, men levner alligevel plads til  at både viola, harmonika, violin og basklarinetten, for blot at nævne enkelte af instrumenterne, får lov til at boltre sig.

På nær en enkelt komposition er alt nyskrevet – fordelt på Norge, Sverige og Finland. Men hvor er så den danske tone? Den er rigt repræsenteret ved Benjamin Bechs to klarinetter. Især basklarinetten lægger en finurlig og opfindsom bund på samtlige numre, og jeg nægter at tro på, at alle arrangementerne er studier fra konservatoriet. Spontaniteten glimrer hist og her, og især “Polska från Odense” kunne godt være et first take. Et godt eksempel på en velspillet og levende polska.

Det står så rigtigt i covernoterne, at Tranotra gerne vil behage og udfordre både ører og ben. Det lykkes til fulde, og Tranotra har samtidig ramt den nordiske folketone, når den er bedst. Og det bliver den kun, hvis man både tør udfordre traditionen og bruge den i nye kompositioner.

Foruden danske Benjamin Bech er Olaug Furusæter fra Norge på Violin, svenske Sven Midgren spiller violin og viola og Markus Räsänen spiller harmonika.

GO’ Danish Folk Music

http://tranotra.com/news.php