Den jyske musiker Torben Wahlstrøm har i relativ ubemærkethed i de seneste fem år skabt sig et større publikum i sogneråd og kirkerum, forsamlingshuse, biblioteker, skoler og børnehaver – og sågar børnefødselsdagsfester med sine ”fortællekoncerter”. Han har forskellige samlede historier på repertoiret, og inden for det seneste år har han udgivet to af dem på cd.

I april kom “Ligkistemagasinet”, og allerede i begyndelsen af november fulgte så “Nils Holgersen flyver igen.” Den bygger på Selma Lagerlöfs historiske fortælling, “Nils Holgersens forunderlige rejse gennem Sverige”, der blev udgivet i to bind i begyndelsen af det 20. århundrede og siden er oversat til mange sprog. Wahlstrøm har sat sig for at genfortælle historien på velvalgte versefødder og har suppleret med en fortællerstemme til at binde sine nykomponerede viser sammen.

Som reklame for hans forestilling kan albummet ikke andet end skabe interesse og genkendelsens glæde for de mange, der har oplevet den. Som selvstændig udgivelse står den noget svagere i lydbilledet. Det kan hurtigt blive trættende at lytte til den lidt ensformige fortællerstemme. Så fungerer de fem viser bedre, især når Wahlstrøm forøger sit eget guitarakkompagnement med studiemusikere. Blandt dem gamle kendinge inden for folkemusikken som Poul Lendal og Keld Nørgaard på henholdsvis jødeharpe og sækkepibe, historiske instrumenter, der forekommer velvalgte til fortællingerne, og også Pia Brun Jørgensens forskellige fløjter fornøjer.

Viserne går lige ind hos et ungt publikum, men det er værd at huske det litterære ophav og dets budskab. Bogen var et bestillingsarbejde fra den svenske folkeskolelærerforening, og Selma Lagerlöf konstruerede sin fortælling om drengens oplevelser i den svenske natur og i et historisk lys som en dannelseshistorie. Torben Wahlstrøm har haft et tilsvarende mål, der rækker ud over blot at underholde børn – og barnlige sjæle. Han har fokuseret på de eksistentielle lag i fortællingen, hvor den ondskabsfulde og dovne Nils omskabes til en lille nisse for gennem sin rejse at udvikle sig til en god og kærlig dreng, der slutteligt genforvandles fra nissevæsen til menneske. Naturligvis et fortælleforløb, der vækker nysgerrighed og medleven hos børn og har et pædagogisk budskab, der kan bruges. På “Nils Holgersen flyver igen” hænger fortællingen flot sammen. Programmerer man pladen, så viserne afspilles fortløbende uden fortælleforløb, er her en lille halv times musikalsk underholdning. På komponistens hjemmeside www.torbenwahlstrom.com er der lydprøver og et enkelt videoklip fra en forestilling.

Torben Wahlstrøm: Nils Holgersen flyver igen (2011) Gatevay music

http://www.torbenwahlstrom.com/TorbenWahlstrom.com/Hjem.html

Torben Wahlstrøm

Nils Holgersen flyver igen(2011) Gateway music

Af Jens Koch