Det svenske bluegrassband The Original Five fra Malmø har spillet sammen siden 2010. Bandet består dog kun af fire musikere: Dan Englund på bas, guitarist Jonas Svahn, Johan Malmberg på violin og banjo, og på dobro er det Daniel Olsson. De tre førstnævnte deles om det vokale.

Kvartetten lægger vægt på den klassiske bluegrassmusik fortrinsvis fra 40’erne og 50’erne, men også numre med mere nutidige toner og rytmer. Så deres sætliste er oftest en blanding af klassiske numre krydret med egne kompositioner.

På deres nyeste album kan man tydeligt mærke spilleglæden og det fine samspil mellem de fire musikere, som her blander den originale countrymusik og bluegrass med svensk folkemusik og tilsat old timetoner. I det hele taget præges albummet af deres humørfyldte melodier og flerstemmige sange og harmonier. Og ikke at forglemme banjospillet, som er en lise for ørerne, hvis man kan lide instrumentet og de ofte muntre og energiske banjotoner.

Det er kun tre ud af albummets 12 numre, som The Original Five ikke selv har skrevet. Det ene er den meget kendte Janis Joplin-sang Mercedes Benz fra 1970, hvor de ligesom sangerinden også giver nummeret a cappella. CD’ens sidste nummer er også det ældste med en tekst fra 1887, der er blevet sunget af mange kendte musikere gennem tiden, måske med Alan Jackson som den mest kendte i 2005. Men nu er den her i en glimrende fornyet og måske mere tempofyldt version med de fire svenskere.

Bandet beviser, at rødderne i den svenske folkemusik er lige om hjørnet, når de giver det instrumentale nummer Gisslevikspolskaen. Big Old Machine er et klassisk nyt bluegrassnummer, som får tankerne til at vandre ud på prærien, hvor damptoget kommer brusende. In that Moment er ligeledes et muntert nummer, hvor man blot kan læne sig tilbage og nyde bandets virtuose banjo- og mandolinspil.

Hvis man er til glade, muntre bluegrasstoner blandet med enkelte sentimentale sange, så skal man møde op i Karens Minde Kulturhus i København 26. april, hvor man kan opleve The Original Five. Som altså kun er fire!