Det svensk-danske folkbigband Spöket i Köket blev skabt under stærk inspiration fra forbilledet La Bottine Souriante fra Quebec i Canada. Udover besætningen med blandt andet blæsergruppe er inspirationen blevet markeret gennem traditionelle og selvkomponerede stykker i den fransk-canadiske tradition som fyldigt supplement til det primært svenske repertoire.

På deres nu foreliggende tredje album har de valgt at koncentrere sig om den traditionelle svenske musik, helt specifikt stykker, der ofte spilles ved jamsessions rundt omkring på de svenske festivaler. Populær og tilgængelig musik, indpakket i gennemarrangerede bigbandfortolkninger.

Titlen Kurbits and Flames refererer til dels den traditionelle rosemaling, der fra 1700-tallet anvendtes på inventar og indbo, og dels de flammer, der af 1950-ernes ungdom kunstfærdigt blev malet på deres ældre biler. En symbolik, der henfører til henholdsvis respekten for traditionen og den frække fornyelse. Et musikalsk produkt som en syntese af de to elementer.

Arrangementerne med gæld til jazzens bigbandtradition er gennemførte med udgangspunkt i de traditionelle melodier, udført på traditionelle instrumenter, og udbygget med effektfulde riffs og improvisatoriske indslag. Stærkt og storladent, men også kontrasteret af rolige lyriske stykker og passager. I tilgift er udførelserne godt gyngende og særdeles swingende. De unge musikere kan mere end blot levere fræk og forførende musik.

Fotos: Per Dyrholm

Til gengæld har udeladelsen af det fransk-canadiske repertoire på ”Kurbits and Flames” indskrænket diversiteten ved på den måde at fjerne et dynamisk og pågående element i den samlede musikoplevelse, og det er savnet. Kun i ”Polkett efter Wingen” og den afsluttende ”Shuffle Bananza” får vi noget, der ligner.

Vurderet isoleret – og dermed set bort fra ovennævnte relativering til Spöket i Köket generelt – er ”Kurbits and Flames” med det valgte fokus et absolut kompetent bud på en frisk opdatering af den traditionelle svenske dansemusik. Respektløs respekt kunne man sige – hvis det giver mening.

Spöket i köket | Swedish folk band (spoketikoket.com)

https://www.youtube.com/channel/UCBnvUMnm1tU1O2ioTnUNJNw