Er man en havtornmand, må man jo udsende et album om sit havtornland, og det er lige præcis, hvad Søren Krogh lige har gjort her sidst i februar. Albummet er nr. 10 i rækken, og måske er det først nu, han er blevet en rigtig havtornmand? Det område af Vendsyssel, hvor han voksede op – mellem Hjørring og den nordjyske vestkyst – har han nu selv omdøbt til Havtornland – og han er der tit. Måske er navnet ikke helt officielt, men det skal nok vinde gehør, for nu findes et album, der hedder netop det, og sang nummer to har samme navn: ”Havtornland” med omkvædet ”Mit Havtornland, havtornstrand med havtornsand, gnaves af tidens havtorntand, her voksede jeg fra dreng til havtornmand”, Det er meget fængende omkvæd, som nok skal blive sunget meget ved Kroghs aktuelle og kommende koncerter.

Inden dette nummer på CD’en er der et fint intronummer båret af mandolin og violin med navnet ”Watcha Garlocks”, som ikke betyder noget, men selvfølgelig har en historie ligesom alle Søren Kroghs sange. Den kan du læse i CD’ens booklet, hvor alle teksterne til de øvrige ni sange også findes, og de er jo altid værd at læse med deres kloge og fiffige finurligheder og rim. Han er jo én, der gerne bevæger sig ud i sindets og samfundets krog(h)e. I sangen ”Lad dem gå” – og ’dem’ er faktisk penge – om dem, hvis ”planer om livet altid har været skrå” og ”som ikke kan nå træernes frugter og himlens blå”, f.eks. nogle af dem, der sælger Hus Forbi (det nævnes dog ikke). Men det må være det, han kalder ”det sandeste livsstilsmagasin” – det synes jeg er genialt set og skrevet.

Søren Krogh er sanger/sangskriver/musiker og historiefortæller, som har levet af musikken i noget, der nærmer sig tre årtier, men uden at have fået det helt store såkaldt folkelige gennembrud. Det sidste kan man læse i presseteksten fra hans pladeselskab Exlibris, og det er vel sandt nok og gælder i øvrigt mange andre ellers både dygtige og flittige musikere og sangere. Men det kan jo ændre sig, for der er mange fine sange på denne CD, og vist bare de mest fængende kunne blive råspillet på DR, ville det betyde meget!

Man kan jo håbe, at det aktuelle brev, som mere end 300 musikfolk har underskrevet og sendt til vores statsradiofoni for kort tid siden, får en positiv effekt. Med en genoplivning af et folkemusikprogram på eksempelvis P4 eller en policy om også at spille denne meget varierede genre i stedet for de ensidige playlister, der stort set kun er til gavn for de kendte hitmagere.

Søren Krogh klarer sig heldigvis godt alligevel. For han klør på, spiller mange koncerter og udsender jævnligt sine meget personlige albums, der oftest trækker på hans egne oplevelser og iagttagelser af skæve skæbner og deres liv. Folk han kendte eller hørte om i sin barndom og ungdom i Vendsyssel, det lille stykke Danmark han nu kalder til Havtornland, hvor de smukt gule havtornbuske vokser vildt og inspirerende.

Jeg elsker også historien om Onkel Egon, med. bl.a. linjerne ”Vi kaldte ham for Høvding, men han ville aldrig kunne slås, med hans venlige væsen beskyttede han os. Alle krige i verden ville straks holde inde, hvis de andre høvdinge havde hans sindige sind”. Ja, tak, mon ikke! ”Flyv fugl flyv”, der kom ud som single, er også dejlig ligesom ”Balladen om Skille”, hans barndoms skildpadde, der blev væk i månedsvis, indtil de fandt ham/hende/høn sovende tungt bag klaveret.

Hele vejen igennem Havtornland er musikken tiptop på alle instrumenter: Havtornmanden selv på guitar, banjo, mandolin, mandola og selvfølgelig sang, Janus Bechman på guitar, elguitar,dobro, banjo , mandolin, kor. Dennis Ahlgren, elbas, guitarron, banjo, mandolin, percussion, kor, Jens Kr, Dam, trommer, Ole Albrechtsen på pedalsteel og Thyge Van Dassen på violin. Alle instrumenterne understreger flot, at dette er en folkroots-plade anno 2022 af fineste slags.

Krogh fik i 2013 en Danish Music Award Folk som ”årets autor”, dvs. sangskriver/komponist, og før det fik han i 2011 Gelsted-Kirk-Scherfig-prisen for sit arbejde med at skabe nye, danske sange. Det har han gjort nu igen, og de fortjener i høj grad at blive hørt rigtig meget. Og det kommer de til at blive, når han er ude og spille live og også har albummet med i bagagen, for man får straks lyst til at høre dem igen.