”Selsølåter” var titlen på en cd, som spillemanden Svend-Erik Pedersen i kompagniskab med en gruppe af sine spillekammerater fra Roskildeegnen udsendte i 2008. Den rummede en række af hans egne kompositioner. Gruppen spillede efterfølgende en række koncerter og anvendte cd-titlen som navn.

På Regnvejrsdanser er Svend-Erik Pedersen gået i samarbejde med sanger, sangskriver og kunstmaler Per Fjord og har komponeret melodier til en række af sidstnævntes tekster. Selsølåter har desuden suppleret sig med et ganske anseligt kontingent af gæstemusikere og -sangere i studiet.

Konceptet var at pakke Per Fjords forskelligt stemte tekster ind i melodier, der refererede til danske og andre nordiske traditioner. Det være sig såvel dansemusikken som folkevisernes univers. Desuden havde de to herrer en intention om at skabe et musikalsk varieret album.

Man må lade dem, at sidstnævnte intention er lykkedes. Når det nordiske rammes renest, ledes tanken umiddelbart mod Lars Lilholt Bands blåtonefattige musik, men de blå toner får lov til at farve andre af pladens sange. Når rockens tonesprog slippes løs, klinger det af både blues, jazz og pop. Elguitar, keyboards og blæsere med mere afløser strygerne på basis af bas og trommer i maskinrummet. At trommeslageren har fået besked på at holde stikkerne fra highhat og bækkener giver et noget afdæmpet lydbillede på slagtøjssiden – og hæmmer jo faktisk derved variationsmulighederne. Det kan undre lidt.

Så er der derimod variationer på vokalsiden. Per Fjord selv er ikke stemmemæssigt nogen mestersanger, men til gengæld en glimrende fremfører af sine sanges gode historier. Variationerne bliver yderligere markante, når de kvindelige vokalister kommer til orde. Sofie Lund Tonnesens skolede stemme fremstår nærmest kysk mod Amalie Johansens inderlige og sensuelle vokaludladninger. Joh, de er lykkedes med varieteten.

Per Fjords tekster veksler mellem alvor, humor og bid, godt indhyllet i og fremhævet med Svend-Erik Pedersen melodiske spændvidde. Sangene på ”Regnvejrsdanser” er også kommet i en sangbog med noder, tekster og illustrationer af Per Fjord.

Varieteten vil formentlig også dække over præferencerne blandt lytterne. Der er musik og sang for forskellige øregange, men de mest åbent-sindede kan givetvis finde noget at nyde hele vejen igennem. Det er et friskt udspil, og kvaliteten fejler ikke noget.