Ray Cooper er mere kendt som Chopper, dynamisk betvinger af celloen med mere i Oysterband. I de sidste 10 år han levet sit liv i Sverige, og når han nu har indspillet et album i eget navn, måtte indspilningerne jo foregå i en lille svensk hytte – om end med lidt overdubs i England til sidst. Man kan jo trods alt ikke bare…

Indspilningsforholdene er symbolske for musikken. Et sted mellem fortid og nutid, mellem tradition og fornyelse. Det meste af materialet er selvskrevet, men vi får også traditionelt stof fra Skotland og Sverige (Cooper har skotske rødder på moderens side). At kombinationen af britisk og svensk ikke virker så skævt endda, høres på hans egen I Kiss The Night hvor han kombinerer den på bedste vis med den smukke brudemarch fra Jämtland. Her fremgår det hvorfor han har taget sin svenske ven, fiolspilleren Patrik Andersson, med sig i hytten. Ellers trakterer Cooper selv guitarer, cello, harmonium, mandolin mandola, mundharmonika og den finske kantele – foruden naturligvis vokalen, for det er først og fremmest en vokalplade. Det fik jeg vist ikke understreget. Musikken er akustisk – eller unplugged som det hedder på nutidens mål.

Uanset den svenske forbindelse klinger det her britisk – naturligvis, bør man vel sige. Manden kan og skal vel ikke lige løbe fra alle årene med Oysterband, noget af det mest britiske i den moderne folkemusik. Det er nu heller ikke noget problem. Det er en dejlig plade, ganske enkelt. Cooper øser gavmildt af sin store musikalske kunnen og erfaring, både med hensyn til arrangementer og udførelse. Trods det akustiske udgangspunkt emmer musikken af fremdrift og engagement og af både kant og skønhed. Den svenske natur har inficeret den gamle folkrocker, og det overbevisende resultat er pastoral storladenhed.

De mange yndere af Oysterband kan roligt investere i denne skive, men der er så sandelig også kræs for en bredere skare. Argumenterne for at det her er noget skidt, var nok værd at høre.

Ray Cooper: ”Tales of Love War & Death by Hanging”

Westpark Music (2010)

www.myspace.com/RayCooperChopper

Nils Thorlund