Den gamle kæmper 82-årige Peter Abrahamsen har besluttet at afrunde sit lange musikalske liv, hvilket han markerer med et album med ovennævnte oplagte titel.

Siden de sene 1950´ere har han på broget vis sat sig spor i det danske musikalske univers, såvel på scenen, bag lydpulten, bag skrivebordene som nær sagt alle mulige andre steder. Han kan med ro og tilfredshed i sindet se tilbage på en imponerende række af markante resultater af sit mangesidede virke. Det vil føre for vidt her at forsøge med bare overskrifterne, og det skønnes i øvrigt, at det store flertal af læsere er bekendt med i det mindste hovedtrækkene af denne driftige mands imponerende cv. Det kan anbefales at sætte sig grundigere ind i det.

Svanesangen rummer fire helt nye og fem tidligere indspilninger og afspejler, hvad der har rørt sig i Peter Abrahamsens sind gennem specielt en senere årrække. Der er egne tekster og melodier, tilsvarende af musikalske kolleger og anerkendte danske poeter samt traditionelt materiale. Som blot et par eksempler kan nævnes hans egen ”Sommervise til Nordfalster”, Johannes V. Jensens ”En sømand har sin enegang” og den traditionelle irske ”Molly Malone”.

Som akkompagnatører og på enkelte sange ledende vokalister medvirker et overflødighedshorn af gode musikere og sangere – ingen nævnt, ingen glemt – herunder helt naturligt hovedparten af de folk, han har benyttet sig af gennem årene. Specielt glæder det Peter Abrahamsen at præsentere fire af hans seks børn.

Arrangementerne er smagfulde og klædelige i deres sympatiske tilbagelænethed. Det er mange år siden, at Abrahamsen for første gang stak hovedet frem som rock’n’roll-sangeren Peter Abrams. De medvirkende musikere viser deres kompetencer og stiller sig loyalt bag den aldrende hovedsolist. ”For enden af vejen” byder på behagelig vellyd uden at falde i kedsomhedens grøft. Både Abrahamsen selv og de øvrige vokale solister udfører deres indsatser med nærvær og engagement.

Albummet indledes med ”Høje bjerge, dybe dale”, en sang af Abrahamsen selv, som han kalder en fællessang. Den udføres af gospelkoret Oikos, og han udtrykker et håb om en dag at se den i Højskolesangbogen. Man kunne unde ham den fornøjelse som en passende afrunding af en lang og farverig karriere.

For enden af vejen | Peter Abrahamsen | Exlibris Musik (bandcamp.com)

82-årige Peter Abrahamsen sætter punktum med CD udgivelse i november 2023 – Peter Abrahamsen