Over Sundet debuterede i 2009 med cd’en af samme navn og er her aktuel med sin cd nr. 2.

Det er et interessant bekendtskab: Ikke så atypisk i vore dage er de fire musikere konservatorieuddannede. Lea Havelund Rasmussen (cello), Cecilie Elbrønd Strange (saxofon), Simon Alsing Busk (percussion) og Siri Iversen (klarinetter, sang) har alle fire stort teknisk overskud; trods det svære sammenspils-setup ængstes man aldrig for, om ambitionerne kan indfries – heller ikke i celloens sarte, høje toner. Og musikken er over en kam uanstrengt og mageligt tilbagelænet.

Mindre typisk er det, at ingen af dem spiller violin eller harmonika, og at kun Siri Iversen er uddannet på folkemusiklinjen. Det fremgår af materialet, at musikerne har vidt forskellig genremæssig baggrund, og henset til instrumentariet er det måske ikke så underligt, at der er rigelige mængder af balkan-, klezmer-, cirkusmusik og meget andet iblandet.

Ingen traditionelle numre, alt er nykomponeret og fiffigt arrangeret af musikerne.

Ikke fordi ting nødvendigvis skal puttes i kasser, men det er en interessant overvejelse, som denne cd aktualiserer, om der ikke trænges til en opstramning af vores tilgang til genrer. Når der nu på materialet til denne cd står: ”Det hele tager udgangspunkt i den traditionelle folkemusiks stil …”, så må jeg desværre være uenig. Der er ikke gnist af traditionel – endsige dansk – folkemusik på denne cd. Det gør ikke musikken ringere, men hvorfor er det mon så alligevel vigtigt at foretage denne besværgelse? Verdensmusik er det såmænd heller ikke, roots er det slet ikke. International er efterhånden et lidt gammeldags ord, så måske hedder det ganske enkelt global, kontemporær folkemusik?

Det er en genre, der er masser af plads til – så meget plads, at den bør indtage sin plads: Musik uden hørbar traditionel eller national baggrund, der indeholder folkemusikalske egenskaber, og som fremføres nutidigt og med stort overskud. Ganske enkelt god musik med en note af folkemusik, som man ville have sagt, hvis det var rødvin.

Bortset fra Simon Alsing Busk har de alle afsluttet deres uddannelser, og det bliver spændende at høre en 3’er. Var det mon bare et studenterprojekt? Eller høster musikerne nu nye erfaringer i deres musikliv, som kan høres næste gang?

GO’ Danish Folk Music GO0912

http://oversundet.com/