cd norrønTrioen Norrøn består af Pia Nygaard (violin), Nina Veng (tværfløjte, alt-tværfløjte og offerdalspibe) og Anja Præst Mikkelsen (klarinet og basklarinet), og deres interessante musikalske koncept – jævnfør pladens titel – er improvisation over en fast melodilinje. Stykkerne er komponeret af trioens medlemmer eller er i enkelte tilfælde traditionelle.

Navnet Norrøn refererer til repertoiret, som bygger på ”nordisk folkemusik”. Et rummeligt begreb, som giver behændigt mange improvisatoriske muligheder. Tonesproget lyder dog i nærværende lyttende ører som rummende en overvægt af inspiration fra vor østlige nabo – og i hvert fald ikke voldsomt meget fra de hjemlige traditioner. Det skyldes måske, at musikerne er mest sindede i retning af knapt så danskklingende musikalske dialekter. Det kunne have været en frisk udfordring at bruge det improvisatoriske koncept på en gyngende dansk polka eller galopperende hopsa, men det er ikke sådan, repertoiret er skruet sammen, og alt fint med det.

Improvisationerne består primært i at udbygge med nye melodilinjer, hvorimod de harmoniske mønstre som hovedregel består, specielt når Anja Præst lægger bunden med basklarinetten. Det er nærliggende at udbygge med en stemme i tertsen over melodien, og det sker da også flere steder. Men de mest interessante sekvenser opstår, når den musikalske grundteori lægges til side, musikerne slår håret ud, og friheden flyver. Først da fornemmes konceptets magiske muligheder for alvor, og de øjeblikke er umiddelbart for sjældne.

Norrøns ide er frisk og særdeles velkommen i folkemusikkens ellers ofte regelbundne verden, men den er også krævende. Det er naturligt, at de har behov for at begynde deres eksperimenter i delvist trygge rammer. Studiesituationen har måske også fremmet forsigtigheden, men det skal blive interessant at høre dem bevæge sig længere ud, hvor de ikke kan bunde. Tilsvarende må de gerne frigøre sig mere fra fokus på tonerækker og i højere grad give los for vildskaben, lidenskaben og andre livgivende skaber. Deres musikalske kompetencer rækker i høj grad til det.

På pladecoverets forside står de tre musikalske kvinder og kigger ned, som frygter de at have trådt i noget ildelugtende. Men indeni coveret er de afbildet i en herligt grinende positur, som om de siger: ”Det er fandeme sjovt, det her!” Det er det nemlig, og det skal nok blive endnu sjovere.

CD: Norrøn: ”Øjeblikket” – GO´ Danish Folk Music