cd rosengreenHan sidder på en strand med en guitar, Nikolaj Rosengreen fra den jyske vestkyst, og ser lidt skeptisk eller faktisk direkte mellemfornøjet ud på pladecoveret.  Det er der bestemt ingen grund til. Debutalbummet er en egenartet blanding af kulturer, traditioner og genrer – og det er særdeles vellykket, inspirerende og banebrydende!

På ”World At Your Feet” smeltes både Afrika, Mellemøsten og Spanien ind i guitaristens og komponistens skandinaviske udgangspunkt, og det er ikke kun inspirationen, som giver den globale lyd. Det er i høj grad også musikerne. Rosengreens guitar bakkes på hele albummet op af bassist Stephane Meydan fra Cameroun og percussionisten Chico Fatada fra Mozambique. Trioen kan også nydes på den flotte, jomfruelige hjemmeside www.nikolajrosengreen.com, som står parat til at modtage – de forhåbentlig mange – reaktioner og bestillinger efter udgivelsen d. 9.september.

Ud over Fatada og Meydan medvirker bl.a. også gruppen ”African Footprint Legends” fra Ghana på nummeret ”Light From Africa” og den kurdiske sanger Gare Sazkar, der for nylig har haft et hit i Mellemøsten med den århusianske gruppe Li Diné. Han synger på det syv minutter lange titel- og afslutningsnummer ”World at Your Feet”.

Ifølge Rosengreen selv er budskabet med udgivelsen, at det handler om at favne det fremmede og se bort fra grænser af enhver art. Landegrænser. Kulturelle grænser. Genrer. Og jeg tror da heller ikke, at jeg før har hørt en cd, hvor denne tanke føres så kompromisløst og konsekvent ud i livet. Imponerende!

Der er 10 instrumentale skæringer på ”World At Your Feet”. De otte er komponeret af Rosengreen selv. Man aner hele den globale palet i numrene fra Somalia over Spanien og Mellemøsten – og så lige pludselig, mens man er helt beruset af at rejse, dukker der alligevel nogle danske toner op i form af improvisationer over Egil Harders ”Den Blå Anemone”.

”World At Your Feet” er god at lægge i spillemaskinen både til meditativ afslapning, romantiske stunder over rødvinen eller til øvelser i fitnesscentret. Verden er – set med musikalske briller – spændende og smuk, og den mellemmenneskelige respekt og forståelse eksponeres her på fornem vis. Dejlige horisontudvidende og rytmiske forsiringer, ikke sangbart, men pokkers stemningsfuldt.

Selv om der er tale om en pladedebut, er Nikolaj Rosengreen ikke noget helt ubeskrevet musikalsk nodeark. Han har tidligere komponeret musik til teatre, fjernsyn og dokumentarfilm og har en baggrund i rock og klassisk musik. Og så har han været medlem af juryen for ”The Palestine National Music Competition”, eller hvad det nu hedder på arabisk.