Et gammelt ordspil hedder “gammel vin på nye flasker”. Det kan man godt sige om dette album med ikke mindre end 17 melodier og en spilletid på mere end en time, men det gør ikke spor.

15 forskellige musikere/bands har doneret numre til albummet, der er udgivet som støtte til nyrepatienter på de vestlige skotske øer, og det er også fortrinsvis her fra de medvirkende musikere kommer med deres udvalgte numre. Men altså ikke specielt nyheder.

Samtidig virker det, som om udgivelsen passer fint ind i vores corona-tid. Vi trænger vist alle til at komme ud og lytte til livemusik og måske få en svingom, og det er netop det, albummet opfordrer til: Musik med livsglæden i centrum.

Der åbnes med populære Skipinnish og bandets karismatiske forsanger Norrie ”Tago” MacIver (øverste foto), der meget passende begynder med at synge ”You Are Alive”. Han har tidligere stået i spidsen for både Bodega og Manran og har været i Danmark mange gange.

Efter denne energiske udladning følger det ene skønne nummer efter det andet. Brødrene MacDonald (Rory og Calum) fra det tidligere storband Runrig giver den flotte ”Eval”, og i det hele taget indeholder albummet mange svingende og velspillede numre, som absolut giver lyst til både svingom sammen og hver for sig. Både de instrumentale og dem med vokaler.

Tide Lines

Den unge kvartet Tide Lines tager os med til ”Far Side of the World”. Bandet kommer til Danmark i starten af 2022 (og skulle have været her i år). Her på albummet leverer de en iørefaldende melodi, der bringer tankerne tilbage til fortidens skotske dansesale.

Sangerinderne Rachel Walker og Kathleen MacInnes synger begge smukke sange med følelserne helt uden på tøjet. Selv om de begge synger på gælisk, og man ikke forstår det, så er ikke et øje tørt, da deres stemmer smyger sig helt ind i sjælen. Der er også mulighed for en ”sjæler”, når Donnie Munro giver ”Dark Eyes” i valsetakter og opfordrer til at ”danse med mig”.

Så er det helt andre hårdtslående toner fra Peat & Diesel, der i bedste The Pogue-stil og med en forsanger med en iørefaldende rusten sandpapirsstemme, giver ”Western Isles” – og fortæller om, at ”det er sådan, vi gør det på de vestlige øer”. En trio i folk-punk-rock stil, som man ikke falder i søvn til! Runrig-melodien ”The Story” bliver præsenteret af Beinn Lee, et band med seks unge mennesker, som har spillet sammen siden 2013 og svinger derudaf med sækkepiber for fuldt tryk. Og mens vi er ved Runrig, så spiller Malcolm Jones med på nummeret ”Close to Home” med bandet Trail West.

Selv om numrene ikke er nye, så er albummet virkelig værd at lytte til. For det er cremen fra de vestlige skotske øer, som her er blevet samlet på en cd. Samtidig støtter man et godt formål.

https://www.backonthefloor.com/

https://www.youtube.com/watch?v=OcMVfZXUZDc