Den meget usædvanlige CD-udgivelse ”Till Kroppen” er netop udkommet d. 23. oktober. Det er 10 skæringer, der bevæger sig i grænselandet mellem folkemusik, pop, improvisation og americana og debut for den unge svenske bratschist, Mika Persdotter. Hun debuterer med sin gruppe eller nærmere sit projekt, som hun kalder Mika Akim. Foruden hende selv på en lang række instrumenter medvirker Tove Bagge (bratsch/sang/vinglas/hjemmelavede lyde) og Ossian Ward (guitar/trommer).

Jeg har faktisk aldrig hørt noget lignende! Vellydende på den gammeldags måde vil jeg ikke just kalde det; men udfordrende, provokerende, nyskabende og grænsesøgende vil være rimelige adjektiver. Mika Persdotter, der i øvrigt bor i København, synger, spiller viola d’amore, bratsch, ngoni, ukulele, vinglas og keyboard! Viola d’moren betjener hun mest som en guitar med pizzicato-teknik. Som alle sikkert ved, er en ngoni en vestafrikansk harpe, et instrument med rødder helt tilbage til 1352.

Mika siger selv, meget rammende, at hun vrider og vender på såvel lyd som på beretninger fra sit eget liv, når hun skriver musik. Sangene på ”Till Kroppen” betegner hun som healende sange tilegnet hendes egen krop og den historie, som denne krop bærer på.

Det hjælper ikke meget at lede efter genkendelige melodier på pladen. Vi udfordres med tekster, lydstumper og ord, der gentages på svensk og engelsk ledsaget af en meget utraditionel brug af instrumenterne. Gildet begynder med en drone, en ensartet tone, fremkaldt af vinglas, som gnides. På andre numre høres stumper af en gammel kassetteindspilning, hvor den femårige Mika synger stumper en telefonsamtale mellem hende og hendes mormor. Udover kroppen handler pladen også om de bånd, som binder os til vaner, traditioner og aner.

Måske anes det, at man ikke blot skal høre, men også bør unde sig at se og opleve Mika Akim, f.eks. ved en af releasekoncerterne: Den 23. oktober i Göteborg, 24.10 i København, 25. på Fanø, 7/11 Malmø – og fra 12. til 15.11 turné i Tjekkiet. Mika har boet i Tjekkiet i årene 2014-15 og har gode kontakter der.

Hvis man er lidt Coronaangst eller mangler penge til billetterne, er der på Facebook lagt en hel koncert fra Møn ud med trekløveret: https://www.facebook.com/MikaAkimMusic/

Vi bringer et kort interview med Mika Persdotter om et par dage her på siden. https://mikapersdotter.com