Mathias Grip CDFolkPop er endnu en frisk og charmerende måde at spille folk på. folk spicet op med pop eller måske pop med en decideret folky lyd? Begge dele, ja, men albummet læner sig egentlig mest mod folk, efter min mening, selv om titlen giver vide rammer. Mest af alt er det melodimager, ordmager, sanger og musiker Mathias Grips helt eget take på musik anno 2013 – sammen med et uundværligt hold musikere, der tilsammen har skabt en fed sound og stemning omkring de 13 numre.

På FolkPop excellerer Mathias Grip i gamle folkeviser og digte med ny musik af ham selv, i sange hvor han har skrevet både ord og melodi, i en gammel Helmig-traver og en sang med en stærk og underfundig tekst af Jan Toftlund og musik af Erik Grip. Albummet starter med en glad banjo (Sine Bach Rüttel) og en hyldest til livet. H.V. Kaalunds tekst, Grips musik: ”Jeg elsker den brogede verden”. Det tror jeg, Mathias Grip gør – elsker og bruger af det brogede liv, både det farverige og falmede, glæden og melankolien, op- og nedture, de mange muligheder, mange ord og en bred musikpalet. ”Kvældsang for dig og mig” er oversat fra norsk og ifølge Grip den mest spillede sang i norsk radio i 2004. En frisk sang for børn og voksne med en meget veloplagt violin af Henrik Jansberg og mange andre instrumenter som på de fleste numre.

Thøger Larsens digt fra 1920erne ”Du danske sommer” serveres i en bluegrass’et version og følges af popmelodien ”Døgndrift”, som Andreas Tophøjs violin holder hjemme i folkland alligevel.

Det haver så nyligen regnet – så har man hørt det med.: Et nationalklenodie af en dansk folkevise i ny, flot musik. En kærlighedserklæring mellem to, naturligvis (men aldrig før) sunget som en duet  med Sussie Luscinia Nielsen, MGs private muse. I ”Legesyg” bekræfter de få minutter, hvilken stor sangskriver den alt for tidligt afdøde Jan Toftlund var. Han var, blandt meget andet musikalsk legekammerat med Erik Grip, som har skrevet den jazzede melodi. 

Jeppe Aakjær er selvfølgelig også med i det gode selskab med vintersangen ”Sneflokke kommer vrimlende” i ny cool version. Også her med banjoen i centrum af lydbillede – dette skønne og igen populære instrument – plus Lasse Storgaards klaver og orgel. Derefter sjovt nok Thomas Helmigs langtfra bedste sang, som ifølge Mathias Grip ”tiggede om at blive en roots-sang” – jeg er nu ikke sikker på, at denne er meget bedre end den oprindelige.  Hurtigt overstået og nemt forglemmelig

Så er vi ved et par af ’den tabte kærligheds’ sange: ”Jeg lagde til side i nat”, hvor både tekst og musik er af Grip.  En langsom, romantisk sag igen med smukt violinakkompagnement og lidt diskret orgelsound. I ”Der kommer flere” har Mathias samarbejdet med Christian Juncker og Jonas Breum om teksten og har selv sat musik til sangen. ”Nu er det min tur” har tekst og musik af MG – og er en sang til far, hvori han synger: ”Så tag mig som I vil.  Jeg skal nok ku’ klare mig”.

At ”Det var en lørdag aften”, den gamle folkevise, men med ny musik af MG, kunne blive noget af en popbasker er ret utroligt. Til næsten-slut genopstår ”Den signede dag” af NFS Grundtvig som måske albummets bedste sang. Det var den første højskolesang, som Mathias Grip satte musik til, og han indrømmer blankt, at den nærmest er tyvstjålet fra Daniel Lanois, men han måtte gerne. Til allersidst rundes helt af med en kort reprise af FolkPops indledende nummer om den brogede verden.

Rundt om Mathias Grips fine sang (og guitar) er en lang række musikere. Foruden de nævnte er det MC Hansen, Bjarke Kolerus, Rune Kjeldsen, Troels Skjærbæk, Rasmus Zeeberg, Rasmus Brylle, Steffan Sørensen, Gert Smedegaard, Ronni Øhlers Pedersen, Rasmus Juul Nissen, Jesper Andersen, Morten Elmentoft Hansen, Michael Hartmann, Lumsås Mandskor og lad mig så bare nævne Sine og Sussie igen! 

Mathis Grips første album fra 2000 hed ”mathias GRIP”, hvorefter han udgav to albums sammen med Ulrik Bencard i bandet Sange i Stereo i 2003 og 2006. Samme år kom hans andet soloalbum ”Bagved Alle Øjne”. Nu har han bandet Nord sammen med Sussie Luscinia Nielsen, og de fortolker danske salmer og højskolesange. 

Mathias Grip: FolkPop: Gateway music

www.mathiasgrip.dk