Den unge belgiske sækkepibespiller Marieke Van Ransbeeck afsluttede i 2019 kandidatuddannelsen Nordic Master i folkemusik. Uddannelsen sendte hende rundt på konservatoriernes folkemusikafdelinger i Sverige, Danmark, Finland og Norge, hvor hun mødte en bred talentmasse og dykkede ned i de nordiske folkemusikscener og -traditioner.

Marieke Van Ransbeeck kalder sin musikalske rejse for en livsændrende oplevelse, der inspirerede hende til at danne Marvara med et udvalg af de musikere, hun traf og blev inspireret af. Nu foreligger bandets debut-cd. Med hendes egne ord: ”Musikken på dette album afspejler oplevelserne og minderne fra min betagende musikalske rejse i de nordiske lande”.

Foruden kapelmesteren selv på diverse sækkepiber og vokal hører vi danske Villads Hoffmann (cittern, guitar, violin og vokal) og Frederik Mensink (kontrabas, vokal), svenske Mårten Hillbom (percussion, vokal) samt belgisk Hilke Bauweraerts (diatonisk harmonika, vokal). For fuldstændighedens skyld skal endelig nævnes gæstevokalist på et enkelt nummer belgiske Mart Geerinck.

Marieke Van Ransbeeck kan krediteres for samtlige kompositioner og arrangementer, og der er tale om et ganske modent stykke arbejde for hendes alderssegment. Originale og interessante melodilinjer er indsvøbt i fine og stærkt afvekslende arrangementer. Syntesen er en særdeles dynamisk og appellerende nutidig musik med udspring i et konglomerat af traditionelle tonesprog.

Trods sækkepibernes hovedrolle er Marvaras øvrige musikere levnet plads til fyldige selvstændige indsatser og bidrager derved markant til afvekslingen og dynamikken i arrangementerne. Opmærksomheden holdes konstant vågen af Marvaras yderst velspillende unge besætning.

Den blotte konstatering af, at en eller anden belgier har udgivet en cd, ville være skammeligt og særdeles synd for såvel Marvara som for dem, der måtte nøjes med sligt. ”High On Life” er en debut med store løfter for fremtiden, og der er gode grunde til med forventning at følge Marieke Van Ransbeecks musikalske udvikling fremover.

www.marvaramusic.com

Marvara | Facebook

https://music.youtube.com/search?q=marvara