CD maja og davidDanske Maja Kjær Jacobsen (violin, sang og hardangerfele) og Québec-canadiske David Boulanger (violin og ”fødder”) har sammen lavet en yderst enkel og minimalistisk cd med det korte, men sigende navn ”Nord”. I disse globaliserede tider ser vi flere og flere initiativer, der som her spænder over og kombinerer flere landes traditioner. Hurra for det, for man mærker ofte det frugtbare i kulturmødet – således også her på ”Nord”!

De to dygtige musikere behersker deres strygeinstrumenter virtuost og, som Olivier Demers fra Le Vent du Nord skriver på coveret ”med åbne ører og hjerter sammenfiltres strengene på deres instrumenter og nuancerne i deres spil på fineste vis.” Og meget livsbekræftende antyder Demers, at det er intet mindre end kærligheden, der ligger bag spilleglæden. Dejligt og absolut noget, man kan høre.

Cd´en er præget af, at der ikke bruges andre instrumenter end dem, der kan bæres af de to musikere på farten. Deri ligger det minimalistiske, og det kommer der noget intimt og ægte ud af, men – hånden på hjertet! – også noget vel ensformigt, med mindre man er violin-nørd. Ikke uden grund kan man på Internettet finde en solid samling vitser om violiner, hvoraf de pæneste vidner om instrumentets noget skærende tone. En tone, der med fordel kunne være forsødet af andre instrumenters modvægt. En guitar, en harpe, en concertina, et klaver eller lidt mere sang ville i hvert fald have gjort underværker.

David er et fremtrædende medlem af supergruppen ”La Bottine Souriante”. Et af hans specialer i denne gruppe, ud over violin, guitar og percussion, er den specielle ”podo-rytmie”. Mange har nok beundret hans ekvilibristiske måde at stampe rytmen på med fødderne på Tønder Festival og andre scener. Samtidig med, at han taktfast holder rytmen, spiller han ubesværet løs på violinen – Imponerende. De numre, der på ”Nord” forekommer kvikkest, sjovest og mindst monotone, er netop stampenumrene.

Maja, der i juni 2012 dimitterede fra Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole i Odense, optræder, underviser og forsker i musik. Hendes usædvanlige speciale på ”Nord” er hardangerfelen. Dette smukke instrument er karakteriseret ved at have 4 – 5 underliggende resonansstrenge ud over de almindelige violinstrenge, og det tilføjer nogle af numrene en flot, mørk dronelyd. Desuden synger Maja på et af numrene med fin stemme og på noget så usædvanligt som midtjysk dialekt.

Cd’en indeholder 10 numre i alt. Undertitlen er ”Traditional Music from Denmark & Quebec”, men faktisk er en tredjedel af numrene selvskrevne. De traditionelle numre fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem Canada og Danmark. Blandt de sidstnævnte er tre fra Erik Jensens nodebog. Erik Jensen var angiveligt en ”vanfør” spillemand fra Skanderborgegnen, hvis nodebog fra 1790 indeholder en rig samling melodier.  Mine favoritter er klart de canadiske numre, der forekommer livligst. Flere af de danske, f.eks. Jacobsens egen ”Vind” eller den traditionelle ”Konevalg” forekommer mig noget langsomme og ensformige.

Maja & David ”Nord”GO1013

http://www.gofolk.dk/